KPIIB odstartovala

Jako obvykle v tuto dobu zahájily krajské přebory družstev, a to včetně KPIIB družstev. Na stránkách chess-resultswebu ŠSČR najdete všechny podrobnosti k soutěži. Svazový web obsahuje i všechny úvodní materiály vydané vedoucím soutěže, a to:

Adresář

Rozlosování

Přehled soupisek

Jestli je však z úvodních materiálů něco zavádějící, pak je to přehled soupisek. Ten obsahuje následující hodnoty průměru základních sestav:

  1. Universita Brno 1833
  2. Slovan Ivančice 1832
  3. ŠK 64 Brno 1829
  4. ŠK Střelice 1823
  5. Duras BVK C 1817
  6. ŠK Kuřim C 1813
  7. Jezdci Jundrov D 1799
  8. GPOA Znojmo 1754
  9. Lokomotiva Brno C 1725
  10. ŠK Kuřim E 1601.

Kdo by z uvedených čísel vyvodil, že favoritem soutěže bude brněnská Universita a otloukánkem kuřimské éčko, dopustil by se velikého omylu, neboťb při bližším zkoumání kuřimské soupisky na něj vybafnou na devátém až jedenáíctém místě tři silní volní hráči, kteří zcela jistě budou připraveni nemilosrdně zmasakrovat každého, kdo proti nim usedne za šachovnici. Vzhledem k tomu, že soupisky už dávno nemusí být seřazeny podle výkonnosti, má vůbec uvádění průměrů základních sestav nějaký smysl? Neměl by se počítat průměr z prvních osmi nejsilnějších hráčů? Pokud trak učiníme, dospějeme k následující tabulce:

  1. GPOA Znojmo 1945
  2. ŠK 64 Brno 1928
  3. Universita Brno 1896
  4. Duras BVK C 1871
  5. Slovan Ivančice 1853
  6. Jezdci Jundrov D 1838
  7. ŠK Střelice 1833
  8. ŠK Kuřim C 1813
  9. ŠK Kuřim E 1790
  10. Lokomotiva Brno C 1764.

Jenže: u mládežníků bývá národní ELO tradičně podhodnocené (a o FIDE ELU škoda mluvit: po poslední nepodařené reformě výpočtu mezinárodního ratingu u mládeže skutečnou výkonnost dětí pravdivě nezobrazuje vůbec). Co s tím?

A dále: u silných hráčů zařazených na spodní místa je důvodem většinou skutečnost, že nechtějí pravidelně nastupovat, vypomůžou jen někdy apod. – jak to jen zohlednit v řeči čísel? Po pravdě řečeno nezbývá než přiznat, že statistika je jen přesným souhrnem nepřesných údajů a že chtít předpokládané výsledky spočítat pomocí strohých čísel by bylo jen čirou bláhovostí… Jen při vědomí toho můžeme přijmout skutečnost, že nejslabší tým soutěže podle výkonnosti po prvním kole vede výsledkovou tabulku! Jak k tomu došlo?

Lokomotiva „zajížděla“ (schválně dávám uvozovky, neboť vše se konalo v rámci jednoho města) k Jezdcům Jundrov. Jedná se o mladý, ale již poměrně úspěšný velký oddíl, postupně budovaný a opečovávaný především Michalem Šípkem (a jeho spolupracovníky). Jenže problém velkého oddílu je občas sehnat dostatek hráčů, zvláště když mu hrají současně v jednom termínu tři družstva. A tak první výhodu obdržela lokálka hned z výkopu, když domácí nastoupili v sedmi (na snímku osmý v sestavě Lokomotivy Vašek Buchta si ani nesedl za stůl, protože již vyhrál kontumačně).

Oba dva týmy byly tvořeny jak důchodci, tak mládeží, ale výkonnostní převaha hostí se vzhledem k děravé sestavě domácích přece jen uplatnila a za pouhé tři hodiny již bylo o výhře Lokomotivy rozhodnuto – lokálka zvítězila vysoko 6,5 : 1,5 a nečekaně se tak octla na čele tabulky. Čtenářům můžeme nabídnout pohled do hrací místnosti.

Komu se zdá, že je v klubovně poměrně dost lidí, bude mít pravdu. V místnosti totiž souběžně od 10. hodiny probíhal v rámci 2. ligy zápas dvou Jundrovů. Když rozhodčí Michal Šípek při zahájení krajského utkání upozorňoval na to, že za hodinu začne utkání II. ligy a omlouval se za případný zvýšený hluk spojený se začátkem zápasu, odtušil jsem, že to nevadí, že aspoň budeme mít příležitost vidět mistry. A to jsem ani nevěděl, jakou nakonec budu mít pravdy, když na první desku usedl brněnský velmistr Pavel Blatný (na snímku hraje s Davidem Barákem).

ŠK 64 Brno doma hostil brněnskou Universitu B a pan Říha poslal o utkání následující krátkou zprávu: „Po dlouhé pauze byli všichni natěšení na opětovné boje za šachovnicemi. Na všech šachovnicích se sváděly líté boje, žádné domluvené remízy v zahájení. Pouze partie na 4.šachovnici měla jednoznačnější průběh kdy Jan Šebek přehrál Petera Procházku útokem na krále. Mat se sice nekonal, ale dobyté dva pěšce si černý dovedl až do pěšcové koncovky. Na většině zbylých šachovnic byly v průběhu partií šance na obou stranách. Na první šachovnici se štěstí přiklonilo k domácím, na posledních čtyřech k hostům. Tak se zrodil až nečekaně jednoznačný výsledek ŠK 64 – Universita B 2:6.“

Z ostatních míst komentáře nedorazily, a tak čtenářeme raději odkážeme na soutěžní zpravodaj.