KP škol: do celostátního kola 5x Brno, 1x Vyškov

Jihomoravské krajské kolo Přeboru škol se už řadu let hraje v režii mládežníků z krajské metropole. Letos si Brňáci stejně jako loni odvezli přebornické tituly ze všech tří kategorií a celkem 6x stáli na bedně. Čest „venkova“ zachraňovala stříbrná ZŠ Vyškov Purkyňova a bronzová gymnázia z Tišnova a Zastávky.

Hrálo se po třiadvacáté za sebou v sále Domu školství v  Břeclavi. V úterý 28. ledna 2020 přijelo bojovat o  medaile a dvě postupová místa do republikového kola 39 družstev se 173 hráči na soupiskách. Dívek bylo 16, převážně v nejmladší kategorii.

Z oprávněných účastníků se na poslední chvíli omluvila ZŠ Šardice v kategorii 1. stupeň ZŠ. Naopak divokou kartu k doplnění na sudý počet získali krátce před soutěží středoškoláci z SŠTE Brno Olomoucká. Všechny tři turnaje se hrály švýcarským systémem na 7 kol 2 x 20 minut, nejmladší kategorie bohužel s lichým počtem družstev.

Výsledky kategorie 1. stupeň základních škol

Výsledky kategorie 2. stupeň základních škol

Výsledky kategorie střední školy

Na řadu fotografií od Radka Skoumala se můžete podívat zde

V nejmladší kategorii 1. stupeň základních škol našel loňský vítěz ZŠ Brno Svážná zdatné konkurenty v ZŠ Brno Úvoz a ZŠ Vyškov Purkyňova. Hned ve 2. kole obhájce titulu porazil Úvoz

a když v následujícím kole remízoval s Vyškovem, vypadalo to na obhajobu. Postupně se však čelo srovnalo a když Svážná v předposledním kole prohrála s Brankovicemi, předstihli ji oba konkurenti. Všichni tři medailisté však podali skvělé výkony, výrazně se odlišili od ostatních účastníků a skoro by si zasloužili rozdělit krajský titul rovným dílem.

V prostřední kategorii 2. stupeň základních škol byl hlavním favoritem vítěz tří předchozích ročníků a úřadující republikový šampion Gymnázium Brno tř. Kpt. Jaroše.

O jeho prvenství nebylo pochyb, chlapci vyhráli všech 7 zápasů a 26 z 28 partií… S velkým odstupem, ale ještě větším náskokem před další konkurencí, získala stříbro ZŠ Brno Sirotkova. Další pořadí už bylo velmi vyrovnané a rozdíly minimální.

Podobně se vyvíjela nejstarší kategorii středoškoláků.

Titul suverénně obhájilo Biskupské gymnázium Brno,

když vyhrálo všechny zápasy a z 28 partií docílilo 21 výher a 7 remíz! Když ve třetím kole vrátilo brněnské Jarošce i s úroky porážku z městského brněnského kola, bylo o vítězi rozhodnuto.

Ovšem i Jaroška hrála skvěle, kromě zápasu s vítězem už zaznamenala jen 2 partiové prohry a 1 remízu.

Turnaj skončil jako vždy v předstihu, což mnozí využili k úprku na dřívější vlaky a nestihli vyhlášení, nejstarší borci z Hustopečí a Strážnice dokonce nestihli ani nahlásit výsledek vzájemného zápasu… Jinak ale turnaj probíhal v tradiční korektní a motivující atmosféře a občasné řádění dětí ve vestibulu (kde bežel normální pracovní den tohoto školského zařízení) nebo nestíhání rozhodčích při četných reklamacích nesprávných tahů nemohly celkový dojem pokazit. Snad tedy za rok na shledanou!

Galerie vítězů – kategorie 1. stupeň základních škol

Vítězná ZŠ Brno Úvoz
Druhá ZŠ Vyškov Purkyňova
Třetí ZŠ Brno Svážná
Nejlepší hráči na šachovnicích

Galerie vítězů – kategorie 2. stupeň základních škol

Vítězné Gymnázim Brno tř. Kpt. Jaroše a současně nejlepší hráči na šachovnicích
Druhá ZŠ Brno Sirotkova
Třetí Gymnázium Tišnov

Galerie vítězů – kategorie střední školy

Vítězné Biskupské gymnázium Brno
Druhé Gymnízium Brno tř. Kpt. Jaroše
Třetí Gymnázium T.G.M. Zastávka
Nejlepší hráči na šachovnicích
Příspěvek byl publikován v rubrice Mládež se štítky a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.