OP Brno-venkov družstev před startem

Okresní přebor družstev Brno-venkov se dlouhodobě vyznačuje tou zvláštností, že vedle družstev Brna-venkova zde hrají i dvě družstva Lokomotivy Brno (jsou to týmy složené z hráčů, mnohdy žákovského věku, kterým nevyhovují večerní termíny utkání městského přeboru).

Dále je zajímavé, že téměř polovinu účastníků tvoří děti a mládež do 18 let – mladí hráči zde ve vážných partiích získávají cenné zkušenosti. Právě účast dětí dodává této soutěži punc jisté nezničitelnosti: tam, kde je mládež, se šachový život utěšeně rozvíjí, tam, kde mládež nemají, oddílový život nejčastěji visí jen na jednom jediném funkcionáři, po jehož odchodu oddíl zaniká.

Počet hrajících družstev je již léta stabilní a pohybuje se od osmi do deseti. Letos bude soutěž do jisté míry rekordní, protože ji bude hrát jedenáct týmů a to tady dlouho nebylo. Podle základních sestav by k hlavním aspirantům boje o postup mělo patřit áčko Tišnova, které sem loni sestoupilo z krajského přeboru. Viz následující přehled:

1. ŠK Sokol Tišnov A 1899
2. Šachy Zastávka A 1699
3. ŠK Střelice B 1686
ŠK Lokomotiva Brno F 1686
5. ŠK Kuřim K 1683
6. TJ Slovan Ivančice B 1600
7. ŠK Kuřim E 1591
8. ŠK Lokomotiva Brno E 1561
9. ŠK Kuřim F 1510
10. ŠK Sokol Tišnov B 1506
11. Šachy Zastávka B 1228

Ze soutěže se nesestupuje, ale to neznamená, že by boje na posledních postech byly nezajímavé. Ba právě naopak: případný nedostatek šachového umění se zde nahrazuje bojovností a velkou chutí do hry.

V neděli 21. října začínáme. Podrobné informace o soutěži najdete Podrobné informace o soutěži naleznete v databázi soutěží ŠSČR nebo na stránkách chess-results. V příloze jen pro zajímavost přikládáme přehled soupisek.

Soubor ke stažení: [pdf]