Exhibičnímu turnaji mládeže kralovala Kateřina Němcová.

Kateřina Němcová z Prahy se stala hlavní hvězdou exhibičního turnaje mládeže hraného na Žofíně současně s mistrovstvím ČR v bleskové hře. Stejně jako Navara odseděla celou základní část turnaje na první šachovnici, získala stejný počet bodů 11/13 i stejný 1,5 bodový náskok na svými konkurenty.

V semifinále hladce přehrála největší překvapení turnaje Vojtěcha Kastnera z Pardubic 2:0 a ve finále porazila Jiřího Kočiščáka 2:1. V rozhodující třetí partii si vybrala černé figury a 4 minuty na hodinách proti 5 minutám bílého, který však musel vyhrát. Ukázalo se, že odhad byl perfektní. Bílý přemýšlel, přemýšlel a jeho minutový náskok se vypařil během chvilky. Pak už černé stačilo jen potahovat figurkama a převzít pohár pro překvapivou, ale zcela zaslouženou vítězku. V každém případě byla finálová partie pořádným záběrem na nervy našich mladých borců. Hrálo se na pódiu, na obrovském plátně ji sledovaly desítky, možná i stovka diváků včetně velmistrů, pod pódiem kroužil a partii pozorně sledoval David Navara. Žádná legrace.

Druhé místo mladého Jirky Kočiščáka nebylo přes jeho pouhých 12 let žádným překvapením. Letos je čtyřnásobným mistrem republiky (s družstvem mladších dorostenců, starších i mladších žáků a v jednotlivcích do 12 let) a olympijským vítězem z Dětské olympiády. V semifinále s Janem Krejčím z Litovle měl však v závěrečném rozstřelu docela štěstí. Krejčí jako bílý s 5 minutami a povinností vyhrát se blížil k rozhodujícímu vítězství, pak se mu však partie vymkla z rukou. Ztratil pěšce, kterého měl navíc a ačkoliv byla pozice jasná plichta, musel hrát dále na výhru (při remíze postupoval soupeř). Partie se tak v posledních sekundách zvrhla v šílenou blicku, kterou technika ani nestačila snímat. Když partie skončila, nebylo několik sekund jasné, kdo vlastně vyhrál, než se na obrazovce objevila závěrečná pozice. Bílý si snad sekundu před pádem obou praporků vlezl do samomatu… Smůla.

Z jihomoravanů si nejlépe podle očekávání vedl Lukáš Kuchynka, jemuž k postupu do finále chyběla pouhá půlka. Výborně začali i Jaroslav Hejný a Milan Kratochvíl, ovšem po obědě jim zřejmě ztěžkl žaludek i rychlé prsty a z postupových ambicí zbylo jen místo uprostřed tabulky. Tam se po celou dobu pohybovali Anna Bálková a Radek Šťastný, jen občas tam zespodu nakoukl Zbyněk Fic.

Konečné výsledky naleznete na stránkách ŠSČR.

Moc pěkné fotografie z tohoto turnaje naleznete na stránkách Beskydské šachové školy.

Na přiloženém snímku vidíme v popředí Lukáše Kuchynku z ŠK Hustopeče, jak černými vzdoruje pozdějšímu finalistovi Jiřímu Kočisčákovi z Frýdku-Místku. Všimněte si, že až na výjimky i žáci a dorostenci (o mladých slečnách nemluvě) se na turnaj vypravili ve slavnostním „kostelovém“ odění. Inu byla neděle a byl to pěkný pohled.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.