Přípravy na Olympiádu dětí finišují

Už v úterý 21. června v podvečer vypukne v Brně největší mládežnická akce posledních let, v níž se během čtyř následujících dnů představí 4000 sportovců od 12 do 15 let ve 20 sportovních odvětvích doplněných (v duchu původní olympijské myšlenky) i uměleckými soutěžemi ve folklórním tanci a počítačové grafice.

Díky někdejšímu členu Sportovní komise Jihomoravského kraje Luboši Kuchynkovi se na Olympiádě představí i šachisté jako zástupci vybraných neolympijských sportů. Hraje se od 22. do 24. června v krásně zrekonstruovaném Semilassu. Soutěž krajských týmů je sice neoficiální, ale v podstatě je celá Olympiáda pojata jako soutěžení jednotlivých krajských výprav a rivalita mezi „velkými“ kraji je všude velmi dobře patrná. Nás bude reprezentovat čtveřice Anna Bálková (starší dívky), Markéta Lapúniková (mladší dívky), Jakub Uřičář (starší chlapci – u Jakuba převážilo místo jeho trvalého bydliště Veselí nad Moravou nad oddílovou příslušností ve Starém Městě) a Lukáš Kuchynka (mladší chlapci). Papírově by to měla být bronzová medaile, Moravskoslezskému kraji (Rojíček, Kočiščák, sestry Olšarovy) a Praze (Ruzyak, Svoboda, sestry Němcovy) se bude vzdorovat jen velmi těžce.

Slavnostní zahájení na stadionu Pod Palackého vrchem bude za účasti předsedy Senátu, hejtmanů, primátora Brna, Dany Zátopkové a celé řady olympijských vítězů moderovat Leoš Mareš, zahrají např. Ivan Hlas a Divokej Bill, končit se bude okolo 22. hodiny ohňostrojem. Vyhlášení šachových výsledků proběhne na témže stadioně v pátek 24.6. mezi 19,00 a 20,30 a medaile by měl předávat velmistr Zbyněk Hráček. Všichni diváci jsou v Semilassu i Pod Palačákem vřele vítáni. Podobný ceremoniál pod širým nebem se stupni vítězů, medailemi a olympijskou hymnou až asi hned tak neuvidíme.

Jinak má tato monstr akce (na níž se podílejí stovky lidí) samozřejmě i své bolístky. Jednu perličku jsme mohli sledovat i v televizních novinách. Po upozornění, že na bilbordech propagujících Olympiádu (je jich v republice celkem 350) se objevuje logo Pilsner Urquell (což je u akce pro mládež v rozporu se zákonem na ochranu spotřebitele), museli pořadatelé (10 minut před dnešní poslední tiskovou konferencí za přítomnosti hejtmana Juránka) rozhodnout o okamžitém přelepení „pivního“ loga u všech 350 bilbordů a 7000 informačních brožurek, které se už začínaly rozdávat, ale musely být zase staženy.

O den dříve přivítal jihomoravský hejtman návrat Olympijského ohně. Krátký článek z této slavnosti a několik pěkných fotografií (800KB) zaslal otec jedné z našich reprezentantek pan Lapúnik:

„14.6. v jihomoravské metropoli Brno byl přivítán návrat olympijského ohně, který putovat po všech krajích ČR. Na Moravském náměstí jej očekávaly olympijské kněžky, které jej předali zástupcům jihomoravského kraje v čele s hejtmanem Juránkem. Hejtman jihomoravského kraje přivítal zúčastněné a popřál všem hodně úspěchů s tím, že se očekává, tak jako v předchozí olympiádě, že jihomoravští sportovci budou mít největší sbírku medailí. Následoval volný program, ve kterém děti dostaly drobné dárky a mohly využít atrakcí, které jim připravili pořadatelé.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.