Krajská konference ČSTV volící spící

Reprezentační účast (97% delegátů za okresní sdružení ČSTV, 90% za krajské sportovní svazy), VIP hosté (předseda ČSTV Vladimír Srb) a volby do Výkonného výboru a Dozorčí komise by měly být pádným důvodem pro jiskření a duchaplné výstupy delegátů na Výroční konferenci Krajského sdružení ČSTV v Brně – ale nebyly. Nejspíš to bude tím, že krajské sdružení (na rozdíl od sdružení okresních) nedisponuje žádnými finančními prostředky, které by mohlo přerozdělovat (a o které by se mohli delegáti od srdce pohádat).

Nemusí však tomu být navždy. Jako červená nit se všemi vystoupeními – které by však člověk spočítal na jedné ruce – vinul požadavek na rozdělování části „sportovních“ peněz z rozpočtu Jihomoravského kraje nikoliv přes Krajský úřad, resp. krajskou sportovní komisi, ale po linii ČSTV. Údajně to takto funguje např. na Olomoucku. Vladimír Srb uváděl i některé jiné kraje a ČSTV chystá podle jeho slov „frontální útok na hejtmany“. Podle odstupujícího předsedy KV ČSTV Štěpána Říhy však v našem kraji není hlavní brzdou ani tak vrcholná krajská exekutiva, jako spíše krajské zastupitelstvo. Vzhledem k nevalnému postavení šachistů v rámci ČSTV není vůbec jisté, že by nám tato změna nějak prospěla. Tradiční byl povzdech předsedy Říhy nad tím, že neuměl najít cestu k vrcholným krajským funkcionářům zodpovědným za sport. Tím také, kromě vytíženosti ve volejbalovém svazu, zdůvodňoval svou rezignaci.

Druhým diskutovaným tématem byla Olympiáda dětí a mládeže. Většina diskutujících (včetně Vladimíra Srba) se shodla na tom, že oproti svazovým soutěžím je tato akce mírně řečeno drahá a nejspokojenějšími účastníky jsou majitelé sportovišť, kam putují nepředstavitelné finanční částky za nájmy. Mírně zaskřípala i komunikace mezi pořadatelskými a produkčními agenturami. Např. o odstoupení titulární partnera Olympiády (původně to byla Olympiáda pro děti s Orbitem) se Český olympijský výbor dověděl až po 7 měsících.

Volby nového Výkonného výboru odpovídaly poklidnému duchu jednání. Nakonec jak by ne. Na předsedu kandidoval jediný uchazeč – třiašedesátiletý Jiří Sykora, zkušený předseda Tělovýchovné unie Brněnska (tj. bývalého OV ČSTV Brno – venkov) od roku 1990. Na 14 míst do VV bylo jen 15 zájemců. Volilo se zvlášť za okresní sdružení – 7 okresů = 7 členů VV a zvlášť za sportovní svazy. Svazy jsou rozděleny do 7 volebních košů, za náš sedmý koš, kde je kromě šachů ještě 11 dalších sportů, kandidoval zápasník. Jediný boj byl sveden ve třetím koši mezi zástupci atletiky a plavání. Atlet na schůzi nepřiběhl (prý byl v lázních), tak byl velkou většinou zvolen plavec.

Mezi 82 sporty a sportovními odvětvími registrovanými v jihomoravském ČSTV k 31.12.2004 zvýšily šachy za poslední rok počet členů z 1495 na 1575 a opět postoupily ze 17. na 16. místo. Silně nadprůměrný je u nás počet oddílů (7. místo), mírně podprůměrný počet registrované mládeže (18. místo).

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je David Ciprys. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.