Turnaj v Jihlavě

V sobotu 9. dubna proběhl v Jihlavě další ročník šachového turnaje mládeže do 18 let. Tneto jarní turnaj, jehož hlavní duší je dlouholetý pracovník s mládeží Jiří Widerlechner, bývá proslulý bohatým cenovým fondem a ani letošní rok nebyl výjimkou. Podle neoficiálních hlasů v zákulisí bylo na věcné ceny věnováno 17. 000 Kč. Turnaj se hrál poprvé jako otevřený mládežnický přebor Vysočiny v rapid šachu a na startu stanulo sto dětí nejen z Vysočiny, ale i ze sousedních krajů.
Jihomoravský kraj na turnaji zastupovala výprava Lokomotivy Brno, která zaznamenala řadu dobrých výsledků – v prvé řadě tím, že se turnaj s velkým náskokem podařilo vyhrát Karlu Kratochvílovi (8,5 bodu) před Karáskem (7,5) a Linhartem (7). Brňáci též zabodovali v kategorii desetiletých – druhé místo získal Michal Lapúník (5,5) a třetí příčku obsadil Jiří Musil (5 bodů).
Jediným mírným kazem na skvěle uspořádaném turnaji byl chybný verdikt rozhodčího v situaci, kdy jeden z hráčů, jenž se začal pomalu dostávat do časové tísně, zcela v souladu s pravidly reklamoval nemožný tah soupeře a požadoval přidání dvou minut. Přispěchavší rozhodčí však pouze nařídil nahradit nemožný tah jiným přípustným tahem. Poskytnutí časové výhody žadateli odmítl s tím, že se na to v této soutěži nehraje. I když se posléze podařilo nešťastného rozhodčího dotáhnout k pravidlům a ukázat mu článek 7.4, nesprávné rozhodnutí již mezitím platilo a partie se hrála dál. Na případu je vidět, že komisi rozhodčích skutečně čeká ještě velký kus práce, než dosáhne toho, aby rozhodčí ovládali pravidla alespoň tak, jako je znají naši žáci.

Příspěvek byl publikován v rubrice Archiv a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.