KPIIB – 5. kolo

Pátým kolem vstoupil krajský přebor družstev II. třídy skupiny B do své druhé poloviny. A hned se zrodila senzace – dosavadní lídr skupiny Kuřim C prohrál doma se znojemským béčkem gymnazistů nejtěsnějším rozdílem 3,5 : 4,5. O utkání jako vždy velmi podrobně a zajímavě píše spolehlivá Daniela Dumková. I tak se zdá, že by tato drobná nehoda neměla o zamýšlené vítězství favorita ve skupině připravit, ale domácí to zřejmě rozhodilo natolik, že neposlali výsledky ankety a na urgenci vedoucího skupiny poslal Pavel Krupica strohou zprávu, že všech 16 hráčů je pro zápočet soutěže na FRL. O bulletinu však ani slovo a i přes urgenci drží dotyčný bobříka mlčení dodnes. Přesné výsledky tak zatím přinést nemůžeme. a tak konstatujme, že v hlasování mírně převážili zájemci o zápočet na FRL, zatímco bulletin byl odmítnut velkou většinou hlasů.

Universita bez problémů vyhrála ve Střelicích 5 : 3. O tomto utkání kapitán hostí pan Říha píše: „Překvapivě pohodové vítězství pro Universitu B, přestože k utkání přijela bez prvních dvou hráčů soupisky. V žádné partii nestáli hosté hůře, jediná prohra, kterou utrpěli, se udála až za rozhodnutého stavu, když hostující hráč pokazil vyhranou pozici.“

Smolný zápas pro hosty a šťastný pro domácí se odehrál na lokálce s Kuřimí E. Za stavu 4:3 pro domácí se dohrávala partie na druhé desce. Lokomotivák Jiří Škaroupka se octl v totálně prohrané pozici, kuřimský František Laštovička (na fotce, která je převzata z kuřimského webu) sedí vlevo) se však v koncovce dopustil hrubé chyby a byla z toho remíza. Zápasové vítězství katapultovalo lokálku na třetí místo a pro záchranu v soutěži je potřeba dosáhnout ještě jednoho zápasového vítězství, zatímco kuřimské může prohra v bojích o záchranu ještě hodně mrzet. Průběh utkání podrobně popisuje na kuřimském webu Jan Pešl.

Dotyčnou partii si dokonce můžete přehrát, protože všech osm partií do databázové podoby převedl Jan Kalendovský a jsou k dispozici ke stažení v databázi soutěží ŠSČR. Podrobné informace o soutěži najdete též na stránkách chess-results.