Turnaj smíšených dvojic

Na Den studentstva 17. listopadu 2021 uspořádali CHESS TEAM BRNO a Bowling centrum Brno s.r.o., za podpory Ing. Vlastimila Chládka, 1. ročník turnaje SMÍŠENÝCH DVOJIC. Myšlenka uspořádání tohoto turnaje mě napadla již na jaře tohoto roku a tento záměr jsem se nakonec, po vstřícné podpoře partnerů, rozhodl uskutečnit. Jednalo se o originální a současně výjimečnou akci, která nemá v českém šachu obdoby. Za dob Československa se podle pamětníků odehrály zřejmě jen dva turnaje tohoto typu, a to před mnoha desítkami let v Praze a v roce 1981 v Brně.

Výsledky turnaje naleznete na chess-results, k dispozici jsou fotografie Břeti EichleraPetra Koutného, jehož reportáž s videem si rovněž nezapomeňte pustit.

Jednou z hlavních myšlenek bylo přilákat na turnaj ženy, kterých se turnajů účastní spíše pomálu a rovněž tak naplnit zajímavý společenský rozměr. Ženy v takovém turnaji budou mít vždy výjimečné postavení a svým způsobem i výhodu, protože se muži bez nich neobejdou:-). Jako pořadatelé si od turnaje slibujeme také zavedení nové tradice, jejíž budoucnost se zdá být nadějná a nevylučujeme jeho další termín již na jaře příštího roku, s nímž bychom chtěli spojit následující tradici.

Myšlenka uspořádání takového turnaje zaujala také naše další partnery, kterými byli Robert a Petr šachy, z.s., Továrek, Horký a partneři, advokátní kancelář, s.r.o., JUDr. Miroslav Michálek, Mgr. Michal Vávra, Petr Galuška (Tungaloy Czech s.r.o.), Lenka HotařováVinotéka Divine s.r.o., jež dodala do turnaje mnoho nádherných a velmi kvalitních věcných cen od těch nejlepších jihomoravských dodavatelů. Díky podpoře všech těchto našich partnerů získal turnaj atraktivní cenový fond a nakonec si finanční či věcné ceny odnesli všichni účastníci.

Petr Koutný byl v pohodě:-)
Zahrál si také úspěšný korespondenční hráč a třebíčský notář Mirek Michálek (zde proti Michalu Šípkovi)
Roll up úspěšného právníka a šéfa Morendy Michala Vávry
Vinotéka Divine v Rajhradě dodala tyto hodnotné věcné ceny

Turnaj se uskutečnil v krásných prostorách Bowlingu Brno v Líšni (Líšeňská 80), v jehož salonku se krom tohoto turnaje odehrála (a jistě ještě odehraje) celá řada jiných šachových akcí včetně Extraligy. Bowling Brno je místo zaslíbené nejen šachistům. K dispozici je 20 profesionálních bowlingových drah, BEACH VOLEJBAL nebo pozoruhodný ADVENTURE GOLF, který sestává ze dvou 18 jamkových hřišť, jejichž názvy jako by symbolizovaly se samotným turnajem – Adam a Eva. Nedílnou součástí tohoto místa je pak zážitková gastronomie, kterou si můžete vychutnat jak uvnitř, tak v případě dobrého počasí také na krásné venkovní terase.

Salonek na BB je ideálním místem pro konání šachových akcí

O turnaj samotný byl velký zájem. Tak velký, až mi to zpočátku vyrazilo dech a musel jsem se najednou vypořádat s velkým množstvím přihlášek. Byly to ale starosti více příjemné. Již na konci září bylo totiž přihlášeno okolo 30 dvojic, a tak jsme s Vlastíkem po důkladném vyměřování a zkoušení podmínek v hrací místnosti, ve spojení se zachováním určité míry komfortu, vyhlásili strop na 40 dvojicích. Tento limit padl již asi měsíc před začátkem akce. Věci se však začaly trochu měnit se zhoršující se covidovou situací. Zhruba týden před turnajem mi přišlo osm odhlášek (s jednou přihláškou), vesměs kvůli respiračním nebo covidovým onemocněním. Konečný počet se ustálil na 33 dvojicích, což jak se nakonec ukázalo, bylo to správné číslo. Místnost se díky tomu trochu uvolnila, provzdušnila a vznikl i prostor na odkládání věcí či sponzorských roll upů. No a v neposlední řadě se získaný prostor hodil pro Českou televizi, která během své tříhodinové návštěvy natočila pro prosincový pořad V šachu (v odkazu je listopadové vydání) rozhovory (venku) a turnajové záběry.

Výsledky, nasazení či pořadí byly přenášeny na elektronickou tabuli

Účast na turnaji byla rozmanitá. Od silných dvojic v čele s vítězem letošního pardubického Czech Openu IM Vojtěchem Zwardoněm, který hrál ve dvojici s Janou Zpěvákovou, až po spíše rekreační šachisty či děti. Většina párů pak přijela z Moravy či kraje Vysočina. Dvě dvojice k nám však zavítaly dokonce z hlavního města Prahy (Tomáš Mičánek – Zuzana Staňková a Kirill Sboev – Sofiia Markina) a z Rakouska pak dvojice Manfred Brod – Štěpánka Schirmbeck (dříve Adámková). Ostatní cizinci mají pak svůj pobyt spojený většinou s Brnem, takže to neměli daleko:-).

Manfred Brod se Štěpánkou Schirmbeck

A nyní pojďme již k průběhu turnaje. Toho se nemohl zúčastnit Vlastík Chládek, který se nestačil 100% doléčit a díky své velké zodpovědnosti zůstal raději doma. To mně bylo obrovsky líto, protože jsme spolu turnaj dlouho připravovali, těšili se na něj a díky mému nápadu si mohl Vlastík zahrát s českou ženskou jedničkou WGM Joannou Worek. Nicméně toto spojenectví by mělo vydržet do jarního pokračování, tak snad se pak již nic nepokazí.

V turnaji byl nejvýše nasazeným párem IM Vojtěch Zwardoň s WFM Janou Zpěvákovou před dvojicí IM Jaroslav Bureš – WIM Natálie Kaňáková a dvojicí FM Josef Kratochvíl – WGM Eva Kulovaná. Osobně jsem však k favoritům řadil také dvojici FM Richard Mládek – WFM Kristýna Laurincová, jejichž ratingy v praktickém šachu výrazně převyšují Elo pro rapid šach. Richard navíc zaznamenal letos velký úspěch v podobě 4. místa na Czech Openu v Pardubicích, kde dokonce splnil svou první GM normu. No a los si zažertoval hned v 1. kole, kdy proti sobě stanuli právě Vojta s Janou proti Richardovi s Kristýnou.

Vojta sice dostává během pár tahů mat, ale bere to s úsměvem:-)

Napínavý zápas nakonec skončil 1 : 1, když si Vojta podle svých slov v dobře hrané partii nalezl do matové klece (po vzetí střelce na c4 jde Vxa2+), což ale dokázala kompenzovat Jana, takže celkově nerozhodný výsledek. Obě tyto dvojice následně potvrzovaly své kvality a cílovou pásku proťaly se shodným ziskem 10,5/14. Na pomocné hodnocení to nakonec přece jen vyšlo nejvýše nasazeným, tedy premiérové prvenství si z tohoto turnaje odvážejí IM Vojtěch Zwardoň s WFM Janou Zpěvákovou. Stříbrná pozice tak připadla na dvojici FM Richard Mládek – WFM Kristýna Laurincová a 3. místo obsadili IM Jaroslav Bureš – WIM Natálie Kaňáková s 10 body.

Zleva Richard Mládek, Kristýna Laurincová, Jana Zpěváková, Vojtěch Zwardoň, Natálie Kaňáková a Jaroslav Bureš

Bez překvapení bylo i 4. místo, které obsadili FM Josef Kratochvíl s WGM Evou Kulovanou (9/14),

Eva Kulovaná s Pepou Kratochvílem skončili čtvrtí

kteří na závěr porazili mě s Míšou Svobodovou (1,5 : 0,5). No a poslední finanční cenu získali za 5. místo (a rovněž 9/14) Josef Růžička – Daniela Dumková.

Josef Růžička a Daniela Dumková

Zde zazářila především Daniela, která se stala vítězkou 2. šachovnice s 6 body. Na 6. místě skončili Martin Húsek s Miroslavou Ondrušovou (8,5/14), kteří se dlouho drželi na samotné špici turnaje (Martin měl dokonce 5/5!). Těžký finiš proti dvojicím IM Jaroslav Bureš – WIM Natálie Kaňáková a IM Vojtěch Zwardoň – Jana Zpěváková jim ale už nepřinesl žádné body, což znamenalo citelný propad. V každém případě ale velmi sympatický výkon! Šťastnou sedmičku pro sebe získali WIM Kristýna Novosadová – Antonín Továrek (8,5/14). K tomu si dovolím poznamenat, že se jedná nejen o dvojici jundrovských Jezdců, ale též o dvojici pracovní, kde je Toník Kristýniným šéfem. A oděni ve stylových dresech si pak nijak nezadali s dvojicí Moravské Slavie Brno WFM Nela Pýchová – Michal Vávra, tedy partneři turnaje jak mají být:-).

Toník Továrek s Kristýnou Novosadovou
a nesmí chybět Morenďáci Michal Vávra s Nelou Pýchovou

Osmí skončili pražští hosté Tomáš Mičánek – Zuzana Staňková (8,5/14). Co se ale Tomáše týká, jedná se o brněnského rodáka, který hrál za Duras a Žabovřesky, než se kvůli práci přestěhoval do Prahy, tedy určitě se do Brna vracel rád:-).

Deváté pořadí patřilo dvojici s pisatelem těchto řádků, tedy IM Neklan Vyskočil – WFM Michaela Svobodová (8/14). Mně se až tolik nedařilo (3,5/7) a znovu jsem se přesvědčil, že hrát a organizovat současně nelze. V hlavě i během turnaje nejrůznější věci k řešení nebo před posledním kolem vyděšení ze ztráty kasy (nakonec se našla) určitě neprospěly. A tak jsem si řekl, že na těchto organizačně náročných turnajích hrát již nebudu, čímž si je pak jistě dokážu více užít. Prospěje to i lepší společenské konverzaci, upevňování různých vztahů, řešení momentálních problémů či obecně hladšímu průběhu turnaje. Mišce se tedy trochu omlouvám, ale jsem současně rád, že jsme mohli spolu hrát. Vždyť Míša hrála dlouhé roky za Duras a známe se již od žáčků.

Míša Svobodová a moje maličkost

No a první desítku uzavřeli nenápadně hrající manželé František a Zdeňka Vránovi (8/14). K paní Zdeňce poznamenám, že je skutečnou mistryní ve vyšívání a na turnajích je možno jí vidět vyšívat nejeden krásný vzor:-).

a zde společně za šachovnicí

Udělovaly se také ceny v kategoriích. Skvělé výkony na 1. šachovnici předvedli IM Vojtěch Zwardoň a FM Richard Mládek (oba 6/7), cenu však získal jiný mohykán – Vít Bureš. Vítek totiž vyhrál všech sedm partií (!) a se svou ženou Magdou obsadili 19. místo. Magda přitom šachy nikdy nehrála a Vítek jí této hře začal učit teprve od vydání propozic:-).

Vít Bureš přihlíží hře své manželky Magdy

Nejlepší výsledek na 2. šachovnici, jak už bylo výše řečeno, uhrála Daniela Dumková. Šest bodů je v této konkurenci skvělý výsledek a zaslouženě si (podobně jako všichni dospělí vítězové kategorií) odnesla věcnou cenu, která sestávala z některého z velmi kvalitních vín od Vinotéky Divine v Rajhradě, velkého balení parmazánu a propisky společnosti Tungaloy Czech s.r.o. Nejlepším juniorem (roč. 2001 – 2006) se podle očekávání stal FM Richard Mládek (6/7)

Richard Mládek

a nejlepším seniorem FM Václav Pacl, který podal opravdu výborný výkon (5/7). Společně se svou neteří, sympatickou Patricií Fuxovou (viz rozhovor s Petrem Koutným, od 6:15), obsadili 21. místo.

Patricie Fuxová a její úspěšný strýc FM Václav Pacl

Nejlepší ženou se stala již zmíněná Daniela Dumková, ale protože již jednu cenu převzala, na řadu přišla druhá v pořadí Alexandra Kočiščáková (dříve Zvaríková). Saška je velmi sympatická a na turnaj si odskočila od mateřských povinností.

Saška na snímku s dcerkou a Anežkou Rampulovou

Manžel Jirka přišel svou ženu podpořit ve druhé polovině turnaje, což možná přispělo k jejímu skvělému výsledku 5,5/7. Společně s Michalem Šípkem pak obsadili 18. místo. A poslední oceněnou se stala Anežka Kavanová (roč. 2008), která zvítězila v kategorii dětí do 15 let (2007 a mladší). Získala vynikajících 5/7 a mezi jejími „oběťmi“ byl překvapivě také silný vyškovský šachista Jiří Jireš.

Partie Anežka Kavanová – Jiří Jireš

Turnaj proběhl ve skvělé a pohodové atmosféře, kdy hráči často projevovali gentlemanství nejen za šachovnicí a nebyla tak zapotřebí ani námitková komise. K tomu bezpochyby přispěla účast žen, kterých bylo celkem 33 a které se nechaly zvěčnit na společné fotografii, která se může stát zajímavým mezníkem.

Turnaje smíšených dvojic se zúčastnilo 33 žen
a zde ještě společná fotografie všech účastníků

Závěrem bych chtěl vyjádřit poděkování všem zúčastněným, všem našim partnerům a Bowlingu Brno v čele s Vlastíkem Chládkem za možnost uspořádat akci v tomto krásném prostředí. Pevně věřím, že se na jaře sejdeme znovu a turnaj bude ještě lepší a zajímavější. Drobné chybky odstraníme, náměty na zlepšení také máme, tak se myslím máte na co těšit:-). A na úplný závěr několik fotografií s drobným komentářem.

Turnaj rozhodoval Radek Skoumal ze Znojma
já pak trochu organizoval, někdy se svatozáří:-)
Mladá sympatická vyškovská dvojice Kristýna Dorazilová s Janem Kotisou patří k nadějím jihomoravského šachu, v turnaji velmi dobré 20. místo
Sourozenci Zuzana a Šimon Staří ze Starého Města
A mládí do třetice, v záběru Sofiia Markina a Kirill Sboev z pražského klubu Aurora, šachová škola Anatolije Karpova
„Železničáři“ Taťána Šeráková s Petrem Buchníčkem obsadili dělené 11. místo
Zážitková gastronomie na BB
kterou může vystřídat zážitek šachový🙂