Jm KP I. – Znojmo jede, Lokálka nejede

Jediným týmem s plným počtem bodů zůstává po 3. kole GPOA Znojmo. Když se podíváme, v jaké sestavě nastupuje, neni se co divit. Naopak to moc nejede brněnské Lokálce, která se usadila na opačném konci tabulky.

PDružstvoHSZ+=BSkV
1SK GPOA Znojmo3300915.513
2ŠO MKS Vyškov3210713.58
3ŠK Veselí nad Moravou3201613.56
4ŠK Duras BVK – Královo Pole B3201612.59
5ŠK Kuřim B3201612.57
6ŠK Hodonín3111413.010
7ŠK Hustopeče3111412.09
8Jezdci Jundrov C3111411.510
9TJ Sloup3012111.07
10ŠK Garde Lipovec3012110.04
11Spartak Adamov301219.55
12ŠK Lokomotiva Brno B301218.54

Tahákem kola byl souboj favoritů a dosud neporažených celků Znojma s Durasem. Zatímco domácí nastoupili v plné síle, hostům sebrala marodka a souběžně probíhající Polofinále MČR juniorů údernou mládežnickou čtveřici na 2. až 5. desce. Naplno bodoval na první desce lídr hostů IM Vyskočil, ale jinak to byla hra na jednu branku. GPOA Znojmo – Duras Královo Pole B 6 : 2.

Na druhé místo se probojoval Vyškov trochu šťastnou, ale velmi důležitou výhrou s Lipovcem. Na šachovnicích skončilo utkání nerozhodně 1 : 1 při pěti remízách, rozhodující bod ztratili hosté na poslední desce, protože jich do Vyškova dorazilo jen 7… ŠO MKS Vyškov – Garde Lipovec 4,5 : 3,5.

Na třetí příčku postoupilo Veselí. Diky své typicky pevné hře a vyrovnané sestavě přehrálo Kuřim B při dvou brankách a 6 remízách. Veselí nad Moravou – ŠK Kuřim B 5 : 3.

Důležitou „záchranářskou“ bitvu dnes vybojoval Hodonín. Sešel se v reprezentační sestavě a tak by asi výsledek byl podobný, i kdyby Lokálka nedorazila do Hodonína jen v sedmi. ŠK Hodonín – Lokomotiva Brno B 6 : 2.

Spartak Adamov narazil na Hustopeče v plné síle s pravděpodobně nejsilnější první čtverkou celé soutěže. Výsledkem byl stav 0 : 3 na prvních třech deskách, který se už vzadu nedal spravit. Spatrak Adamov – ŠK Hustopeče 2,5 : 5,5.

Vedle Lipovce a Lokálky přijeli nekompletní i Jezdci Jundrov do Sloupu. Nenechali však domácí na pochybách, kdo je jedním z favoritů soutěže a snad až příliš snadno odvezli z Moravského krasu všechny body. Referuje domácí kapitán. Partie si můžete přehrát kliknutím na notaci.

Hosté z Jundrova sice přijeli do Sloupu jenom v sedmi, moc dalších důvodů k radosti ale domácím nedali. Marku Skočíkovi se sice podařilo navýšit náskok na 2 : 0 chladnokrevným vyvrácením oběti střelce na f7 ve Smith-Morra gambitu ze strany Oldřicha Šípka, v podstatě na všech ostatních šachovnicích to ale už zhruba po dvou hodinách hry vypadalo, že domácí tahají za kratší konec.

Autor hlášení Martin Pokladník si v ostrém rakouském útoku v Pircově obraně spletl varianty a dopustil se rozhodující chyby už v 6. tahu, kdy ustoupil jezdcem z f6 na g4 místo na d7, a jak už to tak v tomto zahájení občas bývá, od té doby si ani neškrtl, protože vzniklá pozice se hraje bílému skoro sama. Dál už mohl černý jenom tahat s pocitem totálního zmaru a doufat v soupeřovu chybu, Tadeáš Hladký však nikde neškobrtl a přesnými tahy si došel pro vítězství v koncovce se dvěma pěšci navíc.

Nedařilo se ani bratrům Mocovým. Pan Mlýnek v katalánské Romanovi vytvořil a zkušeně zablokoval izolovaného d-pěšce, kterého se sice černý nakonec zbavil, ale jen za cenu otevření pozice pro aktivní dvojici bílých střelců, což se ve spojení s prostorovou převahou bílého a neschopností černých figur najít vhodný cíl protiútoku ukázalo jako rozhodující. Černý byl silným tlakem donucen odevzdat kvalitu bez jakékoli kompenzace a ani to nestačilo k likvidaci všech soupeřových hrozeb, takže vyhrát vzniklou jednoduchou koncovku už nebylo pro bílého příliš těžké.

Martin Moc na Michaelu Svobodovou vyrukoval s nepříliš dobrou variantou sicilské. Tlak na e-sloupci plynoucí z malého náskoku ve vývinu a následný výpad dámy na pošramocené černé dámské křídlo byly ve skutečnosti bohužel pro bílého dost bezzubé a výsledné uvolnění a-sloupce dalo jeho soupeřce jasný cíl – opožděného bílého pěšce. K jeho obraně se černé podařilo přikovat všechny figury bílého, kterému nakonec nezbylo nic jiného než tahat jezdcem sem a tam, a marný pokus o uvolnění naprosto sešněrované pozice nakonec vyústil v hezký mat.

Proti silnému soupeři se neprosadil ani Milan Boháček. Svým tahem 13…Je7 mu sice Jakub Bednář dal zajímavou skrytou příležitost získat pěšce nebo dosáhnout výrazně lepší pozice (14. Jxe5!), tu však bílý nevyužil a od té doby už se v podstatě k ničemu nedostal – silný figurový i pěšcový tlak černého ve středu a na dámském křídle stál Milana kvalitu a černé věže potom už jen dovedly volného d-pěšce k proměně.

Jediný další nenulový bodový zisk přinesl sloupskému týmu Jiří Vašíček, který „začátečnickou“ variantu Caro-Kannu (s výměnou střelce na d3) rozehrál možná trochu příliš optimisticky, po oboustranných nepřesnostech ale získal výhodu díky tlaku na c-sloupci s blokádou na c5 a stísněnému postavení černých figur. Bohužel ale nenašel správný způsob, jak ještě víc utáhnout šrouby, a po zjednodušujících výměnách jeho tlak vyšuměl do téměř vyrovnané koncovky, ve které jeho soupeř František Blata nabídku remízy.

Jako poslední dohrával František Baláž s Kristýnou Novosadovou. V italské hře držel relativně dlouho přinejmenším vyrovnanou hru, ale kolem 25. tahu začal ztrácet nit a umožnil soupeřce vyvinout tlak na dámském křídle, který ho stál nakonec pěšce. I po této ztrátě se dál houževnatě držel, ale postupu vzniklého volného pěšce se nakonec neubránil a kapituloval.

Jundrov tak sloupskému týmu uštědřil na prvních pěti deskách výprask 5 : 0 a i v oslabené sestavě dosáhl vysoké výhry 5,5 : 2,5.

V příští kolo 28.11.2021 budou 3x favority domácí, 3x hosté. Tak uvidíme, co na to hráči a covid :-).

ŠK HustopečeŠK Garde Lipovec
ŠK Kuřim BŠO MKS Vyškov
ŠK Lokomotiva Brno BŠK Veselí nad Moravou
Jezdci Jundrov CŠK Hodonín
ŠK Duras BVK Královo Pole BTJ Sloup
Spartak AdamovSK GPOA Znojmo

Zpravodaje a partiový sborník si můžete stáhnout na stránce ŠSČR. Výsledky najdete na stránce Chess-Results.