Luboš Ševčík k šachovým soutěžím

Vážení představitelé jihomoravského šachového svazu! Dovolte mi, abych se krátce vyjádřil k situaci těsně před zahájením šachových soutěží.

Obdrželi jsme e-mailovou zprávu, kde byla mj. informace, jak by se mělo při soutěžních zápasech postupovat ohledně epidemiologické situace. A právě na tuto část musím reagovat.

Vím, že se opatření mohou postupně měnit, ale já reaguji na současné znění, které by mělo platit minimálně v úvodních zápasech této sezóny.

Pokud jsem to dobře pochopil, tak rozhodčí by měli k zápasu připustit jen ty hráče, kteří jsou buď očkovaní, nebo mají prodělaný covid před méně, než 180 dny, a nebo mají negativní test z „oficiálního testovacího centra“, starý max. 3 dny. A právě k tomuto bych měl několik připomínek:

  1. Vím, že je to vládní rozhodnutí, ale to nemění nic na faktu, že pokud se mají testovat jen neočkovaní, je to diskriminační, jelikož je zcela zřejmé, že covidem mohou onemocnět a infikovat ostatní i lidé očkovaní.
  2. Jsem přesvědčený, že rozhodčí nebo jiný šachový funkcionář, nemají ze zákona právo zjišťovat zdravotní stav a žádné informace ohledně zdraví, od jiných osob.
  3. Pokud by se trvalo na testování neočkovaných, je pravděpodobné, že spousta hráčů přestane k zápasům nastupovat, protože se z různých důvodů testovat nebudou (časové, finanční, principiální…). Stejně tak jsem přesvědčený, že po MOŽNÉM zavedení povinnosti používat při zápasech roušky nebo respirátory, by situace byla ještě mnohem horší…
  4. Myslím si, že pokud by to bez testů opravdu nešlo, nejschůdnější variantou by byla možnost provádět samo testy v den zápasu…

Tento dopis píšu jako soukromá osoba, ne jako vyjádření konkrétního klubu. Píšu jej, coby dlouholetý organizační pracovník šachového oddílu, který má styk s poměrně velkým počtem šachistů a vím, že můj názor není zdaleka ojedinělý. Vím o mnoha hráčích, kteří při současných podmínkách přestanou soutěžní zápasy hrát. Velmi prosím kompetentní šachové činovníky, aby se tomuto snažili zabránit a vyjednat co nejmenší restriktivní podmínky. Jde nám všem přece hlavně o to, abychom šachové soutěže mohli hrát i nadále důstojně a za co nejobjektivnějších podmínek. Aby nedošlo odlivem hráčů k jejich kolapsu. Předem za to děkuji!!!

Se šachovým pozdravem Luboš Ševčík, Lipovec.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Milan Boháček. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

19 komentářů u „Luboš Ševčík k šachovým soutěžím

  1. Ja nechapu proc se nemuzou hrat souteze druzstev bud nyni nebo pozdeji na jare, kdyz je jasne, ze covidova situace bude v zime mnohem horsi. At uz se to popiracum
    ci odmitacm ockovani libi nebo ne, tak zivoty a zdravi lidi v nasi spolecnosti jeste stale maji nejakou cenu, takze se v zime sachy hrat bud vubec nebudou nebo jen za silne omezujicich podminek, kdy rada lidi nebude takto chtit travit nedeli. Proto si myslim, ze minimalne jeste tuto sezonu, je jedina sance jak odehrat celou sezonu, tak je hrat druzstva v rocnich obdobich, kdy respiracni choroby tolik neradi.

  2. Můj příspěvek se rozvíjí do hodně politických rovin, což nebyl můj záměr!!! Proto prosím, zůstaňme u věcných argumentů bez urážek jiných názorů, díky moc!!! Jen si neodpustím jednu poznámku – pan Michal Hnilička , co reaguje na vše, velmi nevhodně zneužil šachový klub GARDE LIPOVEC jako odstrašujíccí případ toho, co bylo před asi rokem a půl, kdy tzv corona začínala… Já svůj příspěvek avizoval jako soukromý, proč sem tahat něco klubového, co má ještě jiné dimenze?!?

    • Ahoj Luboši, dohrávky byli v době, kde se také řešilo hrát/nehrát a uvedl jsem příklad, kdy všichni dohráli až na jedno družstvo. Nepochopil si mě, uvedl jsem to jako příklad respektu, že ať se družstva v této bohužel pokračující nelehké době rozhodnou jakkoli, budu to respektovat a vždy jsem to respektoval i když jsem měl/mám jiný názor.

    • Michale, v pohodě, o nic nejde! Jen fakt nevěřím tomu, že jsi to neuvedl úmyslně… Pokud se pletu, omlouvám se! Jinak vše OK, je věcí každého, jak se k opatřením vlády staví, jsme v demokracii, ne ( i když o tom už docela pochybuji…) ?!? Pohodový víkend a nenechme si život kazit všelijakými příkazy a zákazy 🙂

    • Luboši, uvedl jsem to jako příklad, ale ne jako „odstrašující“, ale naopak, že musíme respektovat jiný názor, byť je třeba v menšině. Osobně mě doba hodně naučila, respektovat lidi, co třeba mají strach (byť já si mohu myslet, že se nic neděje). Beru to jako diskusi, co člověk to názor. Díky a také přeji hezký víkend 🙂

  3. Covid zde byl, je a bude. Na podzim a v zimě se situace s nakaženými bude zase horšit.
    Za mě tedy soutěž zrušit a na jaře a v létě pořádat více turnajů v rapid a nebo bleskovém času.

    • Ještě jsem zapomněl doplnit, že situace v létě a na jaře byla s počtem nakažených vždy lepší. Tam je tedy minimální riziko nakazit se třeba někde na nějakém turnájku.

  4. RE: Michal – Chybí tu vyjádření více hráčů z ostatních klubů. Z toho vyplývá, že je jim to asi jedno, nebo nejsou dostatečně informováni. Podotýkám, že šachy jsou volnočasová aktivita a žádné restrikce nikomu nepřísluší ,aby někdo takhle otravoval hráče před zápasem. Jsou dvě možnosti bud´se zruší vládní restrikce a bude se v klidu hrát, nebo ať se nehraje vůbec! Přinese to jenom problémy, nikdo stejně neví co bude v zimě, když má vláda pořád strach z nějaké Delty. Jak jsem psal Covid zde už bude a je potřeba se stím naučit žít bez nějakých opatření. Na druhou stranu vláda prudí a otravuje lidi při volnočasových aktivitách, nutí je očkovat, testovat a bůhví co, ale hranice nezavře. Ať mi nikdo nevymlouvá, že ta Delta nevznikla v Česku jen tak, stejně je to důsledek toho, že to do republiky dotáhly lidé ,kteří přicestovali z jiných států a oblastí. A to je chyba vlády, jak to provádí teď to odnáší nevinní lidé hlavně, že do republiky taháme různé barevné přivandrovalce. K blití….. To jsem odbočil.

    • Jako zkušený šachista jistě dokážete argumentovat i bez hloupých narážek a vulgarismů. Díky za pochopení.

  5. K tomuto koronavirovému teroru, který tady jede na plné obrátky, asi tolik: chci hrát šachy jako normální člověk a nevidím žádný důvod, proč bych se měl testovat, když si je chci zahrát. To se budu testovat do konce života? Na základě jakého zákona a jakého paragrafu to je? Proč bych měl respektovat vládu, které její nařízení nejvyšší správní soud shazuje jedno za druhým jako nezákonné a vláda ho s nebetyčnou drzostí ignoruje? Vláda pro mě tudíž není žádná autorita. Navíc můj zdravotní stav má právo vědět pouze můj ošetřující lékař. A nikoliv žádný organizátor. V práci po mně žádný test také nikdo nevyžaduje, je naprostá hovadina ho vyžadovat na volnočasové aktivity jako jsou např. šachy. O nošení náhubků raději už vůbec nemluvím. Chci hrát šachy jako normální člověk a je zvrácené a nenormální vyžadovat absolvování testů, případně nošení tlamolepů nebo doklad o očkování. Toto je pouze prachsprosté vydírání, zvěrstvo a šikana neočkovaných. Nic jiného. Se zdravím to nemá společného vůbec nic. Proč se nemusí testovat očkovaní, kteří koronu také mohou roznášet?? Na chřipku, angínu a jiné viry se také netestujeme a na koronu budeme? Jsme diskriminováni za to, že jsme zdraví. To jsme dopadli. Na závěr asi takto: když vláda vydá nařízení „strčte si prsty do prdele“, lidé se nebudou ptát proč, ale jak hluboko…Bohužel je naprosto jasné, že by se takových jedinců našlo spousta…

    • Ahoj Martine, popírat existenci Covidu není na místě. Naopak jsou oddíly, které kvůli jeho existenci nechtěly hrát vůbec. A pomůže ignorace hygienických nařízení něčemu? Co když se někdo nakazí na šachu a zemře? Co řekneš pozůstalým? Že jsi si myslel, že Covid neexistuje nebo už tu není? Je to komplikace pro všechny, ale přece zdraví je na prvním místě!

  6. Dobrý večer,
    Luboš má moji plnou podporu. Tenhle paskvil co předložil ŠSČR ohledně hraní soutěže družstev je do nebe volající. Nelze nařizovat hráčům, kteří nejsou očkovaní, nebo se nechtějí testovat, či hrát v roušce či respirátoru, že nebudou moci být připuštěni k sehrání partie. Připadne mě, že ŠSČR jde na ruku vládě, která tyhle vládní restrikce zavádí a otravuje tím život občanů. V médiích vládne pesimismus, každý den se uvádí počty o počtu nakažených Covidem a dochází ke strašení lidí, jak se číslo R zvětšuje je jedno jestli je tam 100, 500, 15000 tisíc nakažených pořád je to dle médií špatný. Je potřeba si uvědomit, že šachy jsou volnočasová aktivita. Pokud chce jít šachista si zahrát neměl by mu někdo házet klacky pod nohy a měl by mu umožnit partii sehrát bez žádných těchto ,,šaškáren“. Pokud bude svaz trvat na těchto povinnostech ohledně mít doklad o očkování, o absolvování testu nebo o prodělání nemoci covid-19 nikdo mě na zápase neuvidí. Je potřeba si uvědomit, že to co zavádí Ministerstvo vnitra s troskotancem Vojtěchem nemůže tyhle opatření vztahovat na šachové zápasy soutěže družstev. Bohužel Covid 19 zde asi už bude a je potřeba se s tím naučit žít stejně, jako se chřipkou, pokud se bude trvat pořád na těchto kontrolách odradí to časem postupně více a více šachistů od hraní.

    • Ahoj Zdenále, ty opatření se negativně dotýkají všech lidských činností (včetně volnočasových aktivit). Bohužel je to tak, že ani ŠSČR a ani JmŠS nemůže říct (byť vnímá stejně jako všichni podmínky za ztížené), že pro nás šachisty, zákony, nařízení hygieny atd. naplatí, jediné co lze, je rozhodnout, zda za daných podmínek budou probíhat soutěže družstev nebo ne. Chápu rozhodnutí Tvoje, že bys za daných podmínek soutěže raději nehrál vůbec, ale další rok bez šachů? Já jsem pro variantu hrát, byť za stávajících ztížených podmínek. V roce 2020 mi bylo líto, že Lipovec byl jediný oddíl co nedohrál dohrávky lig v červnu, ale respektoval jsem to. Budu respektovat i nyní, když se takto hráč nebo oddíl rozhodne. Hodně zdraví.

  7. Zdravím všechny šachisty.
    Předně, neznám nikoho, kdy by se rád očkoval, testoval nebo prodělal covid.
    Na druhou stranu tyto podmínky dnes platí všude a divil bych se, kdyby ŠSČR dostal pro šachisty nějakou speciální výjimku.
    Pak je třeba si klást otázku, je lépe nehrát vůbec a nebo za zpřísněných podmínek?
    Jsme pro variantu hrát, než nehrát vůbec jako loni.
    Samozřejmě, jsou to náklady navíc v případě testů (snížit náklady může to, že se nemusí testovat očkovaní – a těch je většina), ale vezme si někdo na svědomí, že poruší nařízení hygieny a pustí k utkání někoho bez kontroly ONT? Při partii sedí proti sobě dva hráči 4hod a máme jistotu, že se nemohou nakazit? Samozřejmě mohou hrát v respirátorech, ale dotákají se figurek a pokud nedbale nasadí respirátor, tak to riziko tam je vždy. A takový nakažený (může mít třeba těžký průběh a trvalé následky) se pak může soudit s oddílem domácích, že po jeho soupeři nic nevyžadovali a porušili nařízení vlády, to chceme? (já ne) Pokud ovšem hráč předloží ONT, tak jsme jako oddíl přece krytí. Je jasné, že hráči pozitivní, nebo co prostě mají strach hrát vůbec, hrát nebudou, ale podle mě je to pořád lepší, než nehrát šachy vůbec. Hezký den.

    • PS: V roce 2020 při dohrávce lig byl Lipovec jediný oddíl z 96, který nenastoupil k dohrávkám v červnu. Plně respektuji hráče/oddíly, kteří mají jiný názor a mají strach nastoupit, ale většina oddílů po roční pauze chce hrát a měl by jim to ŠSČR
      nebo JmŠS umožnit, byť jsou podmínky bohužel ztížené.

  8. Jestli někdo z nějakých zásadových důvodů nesouhlasí s testováním, pak nemůže hrát. Může totiž zcela zásadně ohrozit na životě ostatní. Takový zásadový člověk nemůže dýchat z krátké vzdálenosti na soupeře a na hráče vedle něho sedící.

    • Souhlasim, ale rikam, ze pokud ma kdokoliv strach ze by ho mohl „zasadovy“ clovek ohrozit – muze si sam rict ze pozaduje testovani soupere / rousky / desinfekci figur po kazdem tahu / cokoliv….. Nemyslim, ze zadny rozumny, dospely clovek by odmitl testovani na miste (vysledek do 10 min). Jde o domluvu mezi lidmi, ne spolehani se na svaz nebo politika (ktery ma jiste jine zajmy nez bezproblemovy prubeh sachoveho utkani mezi Kotehulky a Lhotou). Opravdu chceme dat rozhodovani o nasich zivotech do rukou politiku? Nejsme dospeli nato abychom si ridili nase zivoty sami?

  9. Ahoj,
    myslim ze sachiste jsou dospeli lide kteri umi sami vyhodnotit rizika a rozhodovat se.
    Tedy:
    – ani vlada ani sachovy svaz by nemel souteze regulovat
    – pokud se souperi / kapitani dohodnou tak napr samotesty pred zapasem / rousky jsou vhodny zpusob jak snizit riziko.
    V.

    • Dobrý den, Viktore. Bohužel je to tak, že ani ŠSČR a ani JmŠS nemůže říct, že pro nás šachisty zákony, nařízení hygieny atd. naplatí, ale má právo rozhodnout, zda za daných podmínek budou probíhat soutěže nebo ne. Podle mých informací většina oddílů chce hrát, byť za ztížených podmínek. Hezký den

Komentáře nejsou povoleny.