Pásci v plném lesku

Po dlouhém čekání zaviněném pandemií, jsme si s rozvolněním mohli po devíti měsích opět zahrát. Bleskovky Zdeňka Páska na Bowlingu Brno se tak v sobotu 3. července 2021 dočkaly po prvních dvou turnajích v září a říjnu 2020 svého třetího pokračování. Bylo vidět, že i přes prázdninový termín byli lidé natěšení a přišli si zahrát. Konečný stav čítal 32 hráčů a hráček, tedy bezmála naplněná kapacita hracího sálu. Hrálo se odhlasovaným tempem 2×3 minuty + 2 vteřiny / tah (poměrem hlasů 19:13 proti 2x 5 minut), a sice na 13 kol se dvěma 10-minutovými přestávkami po 4. a 8. kole. A jak turnaj dopadl?

Ke zhlédnutí je článek s videoreportáží Petra Koutného (Robert a Petr šachy), společná fotogalerie Břeti a Neklana na Zoneramě, článek o akci na znojemských stránkách a samozřejmě kompletní výsledky na chess-results.

Jak je vidno již z nadpisu, tak opravdu dobře a my si můžeme s fotografiemi projít celý turnajový průběh.

Jak už bylo řečeno, hrálo se na Bowlingu Brno v Líšni, a to v salonku, který je již prověřeným místem mnohých šachových bitev včetně Extraligy.

Hrálo se o tyto ceny, které doplnilo osm finančních (700-500-400-300-200-200-140-120), což v součtu znamenalo plných 29 cen! Onen lesk dodalo turnaji hned několik věcí najednou, které se tak nějak šťastně sešly.

První byla účast mého spoluhráče z Durasu Václava Fencla, který nedávno oslavil významné životní jubileum (75) a pro turnaj zajistil hodnotné tekuté ceny (tuším sedm) a také neméně velkorysé pohoštění v podobě chlebíčků a nealko nápojů pro všechny účastníky.

Zleva David Holemář a Petr Koutný

Významným mezníkem byla účast Petra Koutného s novou kamerou, s níž natočil zhruba 22-minutovou reportáž, kterou naleznete na výše uvedeném odkazu a která se již objevila i na youtube.com. Jednalo se o historicky první turnajovou video reportáž společného projektu Roberta a Petra šachy, takže máme v tomto směru možná významný primát. Viděl jsem na Petrovi určitou nervozitu z premiéry, ale natočený a sestříhaný materiál nakonec vypadá moc dobře a je jistě velmi dobrou reklamou na šachy i na prostředí Bowlingu Brno v Líšni. Poděkování v  tomto směru musím vyslovit kamarádce Lence, která se zhostila samotného natáčení (držení kamery), aby mohl Petr dělat vybrané rozhovory a která dle svých slov poznala s velkým potěšením zcela jiný svět, než na který byla dosud zvyklá:-).

Bude dobrý materiál, Davide?

Turnaje se dále zúčastnili dvě zakladatelské osobnosti Pásků – největší československý šachový historik Jan Kalendovský, na turnaji jako zapisovatel partií, které jistě ještě uvidíme jako součást Honzových šachových reportáží.

A druhou zakladatelskou osobností na turnaji byl František Vykydal, který v říjnu tohoto roku oslaví již 89. narozeniny a který si výsledkem 6/13 došel pro jednu z cen.

Pavel Hubený (vlevo)

Duše boskovického šachu Pavel Hubený na turnaji prezentoval znovuobnovení bleskového turnaje O putovní pohár Boskovic (28.8.2021), který se po zhlédnutí propozic a zejména cenového fondu vrací opět významně na scénu. No a významnou turnajovou novinku prezentoval také Míra Beneš, který pořádá v sobotu 4.9.2021 rapid turnaj v Ludslavicích (okr. Kroměříž) a který je pojatý ještě o něco velkoryseji:-).

Nejvzdálenějším účastníkem byl Jindřich Melich z Prahy, který na fotografii míjí červenodresníky Jardu Bureše a Tomáše Vavřínka. Jindra navštěvuje turnaje v Brně a okolí pravidelně a nijak nevadí brzké ranní vstávání. Podstatné jsou šachy a radost ze hry. A představte si, v 13-kolovém turnaji to nyní bylo bez jediné remízy! To se pak snadno přimhouří oko nad zpožděním vlaku:-).

Široce diskutovaný zfilmovaný Dámský gambit našel „paralelu“ v setkání Anny Vavřínkové s Evou Kulovanou, přičemž prvně jmenovaná předčila v pořadí svého otce a Evička zase potvrdila své kvality 5. místem.

K vidění byly i lehce komické momenty, jako například v této partii. Zde má černý Pavel Menčík již rozhodující převahu a jeho soupeř Ladislav Prucek už jako by rezignoval rukami nahoře:-).

Zleva IM Jaroslav Bureš (3), IM Neklan Vyskočil (1) a FM David Holemář (2)

Po velkých bojích se v samotném závěru prodral na piedestal autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil, když stoprocentním finišem 5/5 docílil 11/13 a v turnaji zvítězil. Po několika neúspěších, zaviněných spíše než hrou organizačními povinnostmi, jsem nyní od sebe opět mnoho neočekával, protože kromě organizace jsou 4 hodiny spánku prostě málo. Mou jedinou myšlenkou tak bylo, aby turnaj dobře dopadl. Vyplatil se však můj nynější trénink na internetu a hra mi pěkně odsýpala, i když to ne vždy bylo úplně dokonalé. A tak se v čase okolo 12.50 můžete podívat na mé rozpaky z vlastního vyhlášení:-). Stříbrnou pozici obsadil výsledkem 10,5/13 FM David Holemář, který byl podle bleskového Ela nasazenou jedničkou a pomyslný bronz bral IM Jaroslav Bureš (10/13). Jarda uprostřed turnaje zažil slabší chvilku porážkami od svého jmenovce Víta a ode mě, finišem 5/5 však ztracené pozice zachránil.

Brambora zbyla na Vítka Bureše (9/13), který naopak dlouho atakoval nejvyšší pozice, ale porážky v 11. a 12. kole znamenaly pád pod stupně vítězů. Vítek to však bral sportovně a při přebírání finanční ceny nešetřil úsměvy.

Míra Beneš (vpravo) s cennou lahvinkou

Spokojený pak jistě odjížděl Míra Beneš, který za 8. místo inkasoval velmi kvalitní skotskou whisku (v ceně cca 800 Kč).

Po skončení turnaje ještě mnozí zůstali a zahráli si například bowling (znojemská skupina vedená rozhodčím Radkem Skoumalem) nebo poseděli na místní terase a dali si například speciality na grilu, dělané přímo na terase.

Velkou zajímavostí je pak adventure golf, což je jakási méně obvyklá forma minigolfu, kde jsou stejně neobvyklé i jednotlivé překážky. Jedná se o dvě 18-jamková hřiště (Eva a Adam), přičemž Eva je jemná, oblá a mírně stoupá, zatímco Adam je šlachovitý, pravoúhlý a ostrý. Hru jsme si vyzkoušeli v sestavě David Holemář, Arnošt Zeman (oba jako komentátoři a zapisovatelé), Lenka, Eva, Pavel Menčík a já (na obrázku jsem s Pavlem Menčíkem). Bylo to opravdu zajímavé a všem tento druh zábavy mohu jen doporučit:-).

A co říci závěrem? Po mnoha měsících nucené nečinnosti se akce myslím povedla, čehož důkazem byly pro mě až nečekaně mnohé pochvalné reakce od jednotlivých účastníků. Velké poděkování musím vyslovit majiteli Vlastíku Chládkovi, díky němuž zde šachisté mají skvělé zázemí a jako revanš by kromě slušné útraty všech účastníků mohla fungovat i zmíněná videoreportáž Petra Koutného. Dále chci poděkovat rozhodčím Radku Skoumalovi a Jardovi Burešovi a dále Evě Kulované, Lence a Davidu Holemářovi za pomoc při turnaji, protože  tyto „maličkosti“ dělají jeden velký celek a přispívají k hladkému průběhu turnaje. Doufám tedy, že i přes silně prázdninový čas bude účast v příštím turnaji rovněž hojná a znovu se dobře pobavíte nejen hrou.

A na samotný závěr tip pro opravdové sportovce – přijeďte na kole v nejrychlejším čase

a následně si ještě lehce zaposilujte hraním s obrovskými venkovními figurami:-). To vše první srpnovou sobotu 7.8.2021 od 9.30, tak nezapomeňte!