Ořechovské boje s krajským primátem

Letošní Ořechovské boje vejdou do šachové historie jako první větší (= 93 hráčů) turnaj v Jihomoravském kraji, který proběhl po dlouhé koronavirové přestávce. Vyhladovělost po skutečných „živých“ šachových bojích se příznivě projevila na počtu účastníků, a to ačkoli si turnaj svým cenovým fondem i propozicemi nedělá jiné ambice být něčím jiným než milým setkáním známých… Současně však velký počet přihlášených přidělal pořadatelům velké starosti, kteří se – nemohouce předvídat, zda rozvolňovací opatření umožní sehrát ta velký turnaj ve vnitřních prostorech – prozíravě rozhodli akci přesunout do restaurace Plzeňský dvůr v brněnském Králově Poli…

kde venkovní posezení skýtalo dostatek místa pro všechny návštěvníky. Jediným handicapem tohoto řešení bylo spoléhání se na dobré počasí: první polovina šachovnic hrála relativně dobře skryta pod venkovní střechou…

…ale u druhé poloviny desek slunečníky vykryly sice většinu plochy, ale přece jen ne všechno, takže na někoho u partie svítilo slunce a v případě deště hrozilo, že na něj bude pršet, i když venkovní teplota byla dostatečná a nikomu nehrozilo, že by se i za deště musel třást zimou.

Hrozba deště se nakonec skutečně vyplnila. Krátkou přeháňku, kdy spadlo opravdu jen pár kapek, hráči přestáli ještě bez úhony, ale prudký slejvák, jenž nastal během devátého kola, všechno zamokřil a provlhl.

Pořadatelé tak po krátké diskusi rozumně rozhodli o ukončení turnaje a o vyhlášení výsledků po devátém kole (původně se plánovalo kol jedenáct). Vítězem se tak stal první nasazený Vojtěch Zwardoň z Beskydské šachové školy (8 bodů) před svým oddílovým kolegou a druhým nasazeným Jaroslavem Burešem (7,5 bodu). Na třetím místě skončil Matin Nový (7,5 bod), který se tak stal nejlepším ořechovkým hráčem. Podrobné výsledky najdete na stránkách chess-results.

Hlavním organizátorům Pavlu Kubátovi a Stanislavu Messerschmidtovi patří poděkování za odvahu a smělost, s jakou se rozhodli po dlouhé koronavirové pauze takový „obyčejný“ turnaj uspořádat. Doufejme, že touto akcí byl nastartován tradiční šachový život, na který jsme byli zvyklí.

Závěrem ještě několik momentek z turnaje: nejprve celkový pohled na část zahrádky proti vstupu z ulice…

…tady dole bílý Lukáš Řehůřek (Bystrc Oilers) bojuje s Jiřím Prokopem z Moravské Slavie (pivo u partie bylo povoleno, protože nešlo o oficiální šachovou soutěž, turnaj se ani nezapočítává na žádné ELO)…

a zde v modrém vidíme šachového histroika a publicistu Jana Kalendovského, jenž pravděpodobně o turnaji napíše daleko podrobnější článek, než je tento.

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.