Bude KP družstev mladších žáků?

Rozvolňování protikovidových omezení postupuje pomalu, ale jistě i ve sportu. Podle plánovaných náznaků je možné, že v sobotu 29. května by bylo možno uskutečnit první šachový turnaj. Proto republiková komise mládeže doporučuje krajům na tento den uskutečnit KP družstev mladších žáků.

Jaké přesně budou stanoveny podmínky, zatím přesně neví nikdo, ale zdá se, že pro turnaj ve vnitřních prostorách bude povoleno maximálně 30 osob při 15 čtverečních metrech na osobu, takže je potřeba pro tento turnaj sál o rozloze nejméně 450 čtverečních metrů. Děti budou muset být negativně testovány, což doloží čestným prohlášením rodičů.

Jsem si zcela dobře vědom toho, že tyto podmínky pro pořadatele nejsou nijak lákavé. Navíc musíme vzít v úvahu, že se zde popírá hlavní princip šachového soutěžního výcviku: nejdříve musí děti trénovat, a teprve poté může trenér z daných svěřenců sestavit nějaký tým. Je jasné, že sestavit družstvo po roční nečinnosti pro většinu oddílů nebude proveditelné.

Na druhé straně tu stojí možnost postoupit do republikové mistrovství, kde pořadatel posunul uzávěrku přihlášek na 2. červen, aby bylo možné se po vybojování postupu z krajského přeboru do soutěže vůbec přihlásit.

Jak krajské kolo, tak republikové přirozeně proběhnou jen tehdy, pokud to hygienické poměry umožní.

Naše krajská komise mládeže by ráda věděla, zda o účast v krajském kole je vůbec zájem a zda se má krajské kolo připravovat – i s tím rizikem, že se nakonec konat nebude. Proto prosíme mládežnické oddíly, aby zájem o účast v krajském kole vyjádřily mailem na adresu mhurta@volny.cz do středy 19. května 2021. Nemusí se posílat žádná soupiska, stačí prosté vyjádření typu „máme zájem hrát KP družstev mladších žáků“. Současně by mělo být uvedeno, kde by se soutěž hrála, protože kdo chce, hrát, měly by se postarat o hrací místnost. Z časových důvodů nelze totiž na pořadatele vyhlašovat konkurz.

Příspěvek byl publikován v rubrice Uncategorized a jeho autorem je Miroslav Hurta. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.