Mladí hrají šachy, přidejte se

Alena Paulenková z GPOA Znojmo sepsala krátkou zprávu o současném šachovém dění a aktuálních online akcích v klubu GPOA Znojmo. Zpráva vyšla v březnovém čísle Znojemských listů:

V době, kdy žáci a studenti nemají možnost se věnovat aktivně sportu, jsou vítaným zpestřením dlouhých dní šachy. Královská hra má dlouhou tradici na půdě střední školy GPOA.

Šachy se na škole GPOA Znojmo hrají od roku 1998. Z tehdejšího kroužku se Šachový klub GPOA stal významným šachovým družstvem okresu Znojmo. V současné době má 52 členů, 30 z nich jsou mladí do jednadvaceti let. V tomto školním roce byli přijati tři noví členové.

Jako všichni ostatní se museli v současné době přizpůsobit a zrušit soutěže i pravidelné tréninky. Naživo se tedy hrát nedá, ale pro šachové nadšence není technickým problémem se přesunout do virtuálního prostoru.

Předseda Šachového klubu GPOA Znojmo Radek Skoumal představuje možnosti, které hráči využívají: „Přizpůsobili jsme se myslím velice dobře dnešní době. Každou středu se setkáváme navečer přes platformu Skype na tréninku. Ty vede náš člen Zdeněk Molík, který je trenérem 2. třídy. Primárně jsou tréninky organizované pro členy našeho klubu, pravidelně se jich přihlašuje asi patnáct. Připojují se však i jednotlivci z jiných šachových oddílů, kteří podobné zázemí mateřského oddílu nemají.“

Šachisté si přes šachové platformy chess.com a liches.org domlouvají individuální zápasy. Pomocí těchto šachových on-line heren zorganizoval Šachový klub GPOA Znojmo dva přátelské turnaje pro osmičlenná družstva se šachisty z Bos-kovic. Jednu Znojemští těsně prohráli, v odvetě těsně vyhráli. Na stránkách SK GPOA najdete aktuality ze života klubu, návod, jak se připojit k šachové platformě, i problémové šachové úkoly.

PETERKOVÁ, Ľ., PAULENKOVÁ, A. Mladí hrají šachy, přidejte se. Znojemské listy, 25. března 2021, s. 16. Dostupné z: https://www.znojmocity.cz/assets/File.ashx?id_org=19341&id_dokumenty=77758

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Radek Skoumal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.