O virtuální pohárek Slavie Boskovice

Online šachová soutěž družstev na serveru lichess! Soutěž je rozdělena na základní a finálovou část. Základní část hrajeme jako turnaj jednotlivců, kteří reprezentují své družstvo a jejich výsledky jsou započítány do hodnocení celého družstva. Finálovou část hrajeme stejně jako mistrovské soutěže družstev, tedy ve dvojicích na určených šachovnicích. Finále losujeme vyřazovacím systémem a postupují do něj nejlepší družstva základní části.

Základní část

Základní část se hraje jako turnaj jednotlivců švýcarským systémem na 7 kol, tempem 10+5 (10 minut na partii s přídavkem 5 s/tah).

Turnaj začíná v neděli 31.1.2021 v 10:00. Pro účast v turnaji je nutné být registrován na lichess (registrace je zdarma), přidat se na lichess do týmu boskosachy a odeslat přihlášku přes elektronický formulář na webu Slavie Boskovice.

  • ZÁKLADNÍ ČÁST
  • Neděle 31.1.2021 v 10:00
  • Švýcarský systém na 7 kol
  • Tempo 10+5
  • Turnaj jednotlivců, hráči pro svůj tým získají body dle konečného umístění.

Hodnocení základní části

Každý účastník základní části získá pro stůj tým body. Součet bodů určí týmové pořadí. Osm nejlepších týmů postupuje do finále.

Bodovací tabulka

UmístěníBodyUmístěníBody
1. místo5011. místo14
2. místo4512. místo12
3. místo4013. místo10
4. místo3614. místo8
5. místo3215. místo6
6. místo2916.-20. místo4
7. místo2621.-30. místo3
8. místo2331. místo a dál2
9. místo20
10. místo17

Konečné pořadí týmů po základní části určuje součet bodů všech členů družstva. Při rovnosti bodů určí pořadí družstev lepší individuální výsledek nejlepšího hráče družstva.

Finále

Dle umístění v základní části se osm nejlepších družstev kvalifikuje do finále hraného vyřazovacím systémem. Finále se hraje stejně jako soutěže družstev, tedy na jednotlivých šachovnicích. Hrací systém základní a finálové části je tedy odlišný!

Ve finále nastupují za každé družstvo čtyři hráči. Nalosovaná družstva hrají zápas na čtyřech šachovnicích. Dvojice hráčů budou oznámeny vždy před začátkem zápasu. Výsledky hráčů na jednotlivých šachovnicích se sčítají a určí celkový výsledek. Vítězný tým postupu do dalšího kola a vítěz finále vyhrává celý turnaj. V případě zápasové remízy vítězí lepší družstvo ze základní části.

POZOR! Server lichess neumí automaticky nasazovat dvojice pro finálový systém soutěže družstev. Nasazení hráči se musí sami párovat pomocí osobní výzvy! Jména dvojic budou oznámena před zahájením každého zápasu.

Finálová část se hraje v neděli 7.2.2021. První kolo začíná od 10:00, druhé kolo od 11:00 a finále od 12:00.

Před každým kolem kapitáni nahlásí sestavu čtyř hráčů pro zápas. První hráč jednoho družstva hraje s první hráčem soupeřova družstva, druhý hráč jednoho družstva hraje s druhým hráčem soupeřova družstva, atd. Hraje se na čtyřech šachovnicích, vždy pouze jedna soutěžní partie. Zápasové dvojice budou zveřejněny cca 15 minut před zahájením zápasu. Barvy figur se losují (tzn. určí je náhodně server).

Dvojice hráčů se musí sami vyzvat k zápasu! Výsledek na jednotlivých šachovnicích následně družstva hlásí organizátorům.

  • FINÁLOVÁ ČÁST
  • Neděle 7.2.2021 od 10:00 (1. kolo), 11:00 (2. kolo) a 12:00 (finále)
  • Soutěž čtyřčlenných družstev
  • Tempo 10+5
  • Hráči sami vyzvou vybraného soupeře k partii. Dvojice budou zveřejněny před zápasem.

Nasazení finálových zápasů (družstva dle pořadí základní části)

1. kolo2. koloFinále
1. místo
5. místo
3./7. místo
1./5. místo
3./7./1./5. místo
2./6./4./8. místo
3. místo
7. místo
4. místo
8. místo
2./6. místo
4./8. místo
2. místo
6. místo

Ostatní (základní část)

Základní část není nijak omezena účastí. Stačí pouze registrace na lichess, přidání do týmu boskosachy a vyplnění přihlašovacího formuláře níže.

Pokud máte potíže s registrací, přihláškou do týmu a vytvářením výzev, pomůže Vám následující video.

Družstvo může být zcela libovolné a s libovolným počtem členů, nejsou žádná omezení. Ještě před odesláním přihlášky si ovšem ověřte jméno svého družstva. Přihlášku odešlete co nejdříve!

Pořadatelé důrazně doporučují účastníkům, aby se do základní části hlásili nejméně hodinu před začátkem turnaje (tj. do 9:00). Později přihlášení hráči nemusí být do turnaje přijati!

Ostatní (finálová část)

Před zahájením finálové části si musí družstva, která se finálové fáze zúčastní, zvolit kapitána. Kapitán zastupuje své družstvo. Kapitán hlásí sestavu pro finálové zápasy, kontroluje dvojice, hlásí výsledky zápasu a v případě potřeby komunikuje s organizátory soutěže.

Sestavu čtyř hráčů na finálové zápasy hlásí kapitáni družstev nejpozději v sobotu večer (6.2.2021)! Organizátoři předpokládají, že sestava bude stejná na všechny zápasy finále. Změny nejsou zakázány, ale z organizačních důvodů se změny v sestavě předpokládají jen ve výjimečných případech! Dvojice budou zveřejněny nejpozději 15 minut před začátkem zápasu.

Přihlašovací formulář naleznete na stránkách Slavie Boskovice!

Příspěvek byl publikován v rubrice Pozvánka, Turnaje a jeho autorem je Milan Boháček. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.