Bleskovky Zdeňka Páska podruhé na BB – úspěšní Slováci a 88 Františka Vykydala

Druhý turnaj BZP na Bowlingu Brno proběhl 3. října 2020 za účasti 27 hráčů a i přes utahující se covidovou smyčku byl opět pohodovým setkáním šachistů různých věkových i výkonnostních kategorií. Pravidla a osobní zdravotní zodpovědnost každého jsem zdůraznil v článku před akcí a rovněž tak před začátkem na místě samém. Hrálo se opět na 13 kol tempem 2×3 minuty + 2 vteřiny/tah (hlasováním 20 : 7 proti 5 minutám) se dvěma cca 10-minutovými přestávkami po 4. a 8. kole. A jak celý turnaj dopadl?

Hrací místnost v salonku BB, zády v červeném Jan Kalendovský

Výsledky naleznete na chess-results, fotogalerii na Zoneramě Břeti Eichlera a více informací pak na stránkách pořadatele CHESS TEAM BRNO.

Turnaj byl výjimečný dvěma událostmi. Tou první byly narozeniny nestora brněnského šachu Františka Vykydala (nar. 5.10.1932), a to s neuvěřitelným číslem 88, jenž se trochu příznačně podobá dvěma velkým BB v názvu místa konání akce. Před panem Františkem je nutno smeknout, protože se i přes určité a pro tento úctyhodný věk pochopitelné zdravotní obtíže, stále drží ve výborné formě a v šachových partiích jej není vůbec jednoduché přehrát (přesvědčil se o tom např. IM Jaroslav Bureš v posledním kole). K tomu se ale ještě dostaneme. Z rukou Vlastíka Chládka převzal krásný šachový dort, což ocenil s velkým potěšením.

Vlastík Chládek předává šachový dort Františku Vykydalovi

Druhou významnou událostí byl historicky první turnaj BZP se zápočtem na FIDE Blitz Elo. K tomuto účelu se turnaje zúčastnil také licencovaný rozhodčí Tomáš Danada z příhraniční slovenské Senice, který výsledkem 10/13 celý turnaj vyhrál! Tomáš byl určitě příjemným osvěžením, ocenil jsem hlavně jeho nekonfliktní a profesionální přístup. Dodávám, že Tomáš spojil příjemné s užitečným a společně s Igorem využili skutečnosti, že příští den hrál „jejich“ Vlčnov prvoligový zápas na Moravské Slavii (4,5 : 3,5 pro MS). Stříbrnou pozici obsadil asi hlavní favorit IM Jaroslav Bureš (9,5/13), který se o vítězství připravil v již zmíněném posledním kole proti oslavenci Františku Vykydalovi. Podle očitých svědků se Jardovi příliš nepovedlo zahájení a byl tak rád za remízu. Bronzovou pozici pak obsadil další slovenský host a Tomášův kamarád Igor Lintner (9/13), který je ve svých 20 letech docela silným hráčem (FIDE Elo 2226).

Zleva IM Jaroslav Bureš, Tomáš Danada a Igor Lintner

Na dalších dvou místech skončili zástupci druholigové University Brno Daniel Gajdoš s Otou Jelínkem (oba 8,5/13), kteří se prosadili po různých průbězích (např. Ota mizerně začal, ale pak už šlapal jako hodinky, škoda jen posledního kola). Na dalších třech finančně oceňovaných místech skončili Tomáš Fojtík, Vít Bureš a Vít Kratochvíl (všichni 8/13) a oddělili tak od sebe jednu velkou následující skupinu, v níž bylo celkem 7(!) hráčů, jenž dosáhli výsledku 7/13. Prvním z této skupiny byla moje maličkost, když jsem se opět přesvědčil, že mi to organizování nějak nejde dohromady s hraním. Na šachovnici jsem měl minimálně 3 další body navíc (např. v závěrečné partii s Vítem Kratochvílem snad 3x nezahraný stejný vítězný úder), ale na kdyby se v šachu ani v životě nehraje. Zmínit samozřejmě musím Františka Vykydala, který výsledku 7/13 dosáhl i v minulém turnaji a opravdu nezbývá než smeknout pomyslný klobouček. Velkým úspěchem je pak tento výsledek pro až 25. nasazeného László Ivana (Elo 1533) z Lokomotivy Brno.

László Ivan vybírá věcnou cenu

Díky Vlastíkovi (jinak v turnaji 11. místo výsledkem 7/13), který osm finančních doplnil o devět věcných cen (sám se stejně jako minule své ceny vzdal), si pro cenu nakonec přišel ještě celkově osmnáctý Adam Effenberger, což by do budoucna mohlo být motivací pro všechny účastníky. Jinak Adam je rodilý Brňák, který se nedávno oženil a dnes žije v Přerově (hraje za SK Vinary).

Adam Effenberger (vlevo)

Po skončení turnaje podle zažitých zvyklostí někteří zůstali a dali si na terase chutný oběd. Této možnosti jsem využil také já s oběma slovenskými hosty, s nimiž jsem si následně zahrál Adventure golf na hřišti Eva. Hrát jsem viděl také manžele Tomáše a Janu Mourycovi a již dříve šel trénovat Vlastík. Je to opravdu zajímavé, překážky neobyčejné a všem tuto zábavu doporučuji:-).

Tolik tedy k říjnovému turnaji. Zda se po nynějších vládních opatřeních bude hrát i 7. listopadu 2020 je ve hvězdách. Pokud se ale situace nějak výrazně nezlepší, není konání příštího turnaje pravděpodobné, čísla jsou již příliš alarmující. Nebude se zde hrát ani extraliga proti týmům Unichess a DP Praha (původně 17. – 18.10.). Nezbývá tedy doufat, že si nadějně rozjetý podnik uchová vaši přízeň a že se zde v hojném počtu opět sejdeme v lepších časech.