Chci se naučit hrát šachy

Umím si živě představit své známé, kteří teď nadšeně tleskají tomu, že se ze mě možná konečně stane šachista.
Věta „Chci se naučit šachy,“ je věta, kterou může říct kdokoli, dokonce i lidé, kteří již vědí, jak tahat figurkami a znají pravidla.
Jsou však lidé, které šachy zajímají, ale neznají ve svém okolí nikoho, kdo by je pravidla naučil.

Většina šachistů i „šachistů“ (tedy těch, co si myslí, že šachy umějí … a takových nás je většina) už jistě někdy od někoho ze známých tu větu slyšela: „Naučíš mě šachy?“
Prvotní nadšení pro výuku (u pravidel znalého člověka) záhy vyprchá, když zjistí, že „ten blbec“ sedící proti němu není schopen pochopit jednoduchý tah králem, natož aby mu někdo byl schopen vysvětlit ještě tah jezdcem . Každý jsme však byli „blbcem“, kterému někdo musel vysvětlit pravidla a není to až tak těžké, ale uznávám, že to může být otravné.

Žijeme v „rychlé“ době, kdy se málokomu chce studovat cokoli, co jen trochu zavání nutností rozhýbat mozkové závity. Zvlášť pokud jde o psaný text.

Server šachy.cz se proto ve spolupráci se Šachovou školou HŘÍBATA rozhodl vyjít vstříc možným zájemcům o šachovou hru. Pánové Jan Jílek (šachy.cz) a Jaroslav Bureš (Šachová škola HŘÍBATA) se rozhodli vytvořit jednoduchý videotutoriál šachových pravidel. Přesněji řečeno základních pravidel.

V osmnácti krátkých videolekcích se může člověk, který neví o šachu vůbec, ale opravdu vůbec nic, naučit tahat šachovými figurkami a osvojit si základy šachu. Celý videotutoriál je zdarma a jeho cílem je seznámit širokou nešachovou veřejnost se základními pravidly šachu a tahy jednotlivých šachových figur.
Všech osmnáct lekcí, jimiž vás provede mezinárodní mistr Jaroslav Bureš, naleznete pod tímto odkazem: jak hrát šachy (playlist) .

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se chce naučit hrát šachy a vy nemáte čas nebo chuť vysvětlovat pravidla, která nejsou zase až tak složitá, můžete jej odkázat na naše výuková videa.

Jestliže už šachy umíte a možná i hrajete, pak určitě tato videa nejsou určena přímo pro vás, ale můžete si „vycvičit“ svého soupeře a spoluhráče. Chcete-li naučit dědečka nebo babičku, tatínka nebo maminku, děti či jiné členy domácnosti (vyjma domácího zvířectva) a klidně třeba spolužáky nebo kamarády hrát šachy, pak vám to šachový tutoriál serveru šachy.cz hodně usnadní.

Ideální je shlédnout výuková videa a kombinovat je se studiem šachovým pravidel (k prostudování na wikipedii nebo ke stažení na webu šachového svazu) a s praktickým zkoušením svých dovedností. K praktickému procvičování lze využít i hernu šachy.cz, kde můžete hrát nejen se živými soupeři, ale i s počítačovým programem.

Samozřejmě nic a nikdo není dokonalý. Narazíte-li na jakoukoli nejasnost nebo nesrovnalost, neváhejte kontaktovat autory videotutoriálu skrze server šachy.cz nebo facebookové stránky serveru. Milerádi vám odpovíme v co nejkratší možné době.

Zkušenější šachisty vyzýváme, aby odkazovali na výuková videa své blízké a známé. Nebojte se „konkurence“ a naučte hrát šachy lidi ve svém okolí.

Autorem článku je Luboš Zimniok

Mimochodem: Lepší grafiku článku i s obrázky najdete na http://zpravy.sachy.cz/2020/05/04/chci-se-naucit-hrat-sachy/

Příspěvek byl publikován v rubrice Ostatní a jeho autorem je Jaroslav Bureš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

2 komentáře u „Chci se naučit hrát šachy

  1. Skvělý počin pánů Jílka a Bureše! Díky.

Komentáře nejsou povoleny.