Opatření v souvislosti s vyhlášením stavu nouze (průběžně aktualizováno)

(26.5.2020) VV JmŠS ve spolupráci s STK JmŠS rozhodl o dohrávce 10. a 11. kola KPI v termínech určených pro dohrávku 1. ligy – 13. – 14.6.2020 (sobota a neděle). Podmínky pro dohrání jsou zveřejněny na webu ŠSČR. V posledních dvou kolech KPI nebude aplikován článek 5.3.5 Soutěžního řádu – to znamená, že dvě kontumace družstva v posledních dvou kolech nebudou automaticky znamenat vyloučení družstva ze soutěže a jeho přeřazení do nižší soutěže. Podmínkou uplatnění této výjimky je, že družstvo o svém nenastoupení informuje v dostatečném časovém předstihu (nejpozději 3 dny předem) soupeře, rozhodčího a vedoucího soutěže.

(1.5.2020) Šachový svaz aktualizoval plán dohrávky ligových soutěží. Extraliga je zrušena. Ligové soutěže se předběžně mají dohrát v červnu (1. liga 13.-14. června, 2. liga 27.-28. června). Definitivní rozhodnutí padne do konce května.

(29.4.2020) Šachový svaz zveřejnil předběžný plán na dohrávku ligových soutěží. Také vedení JmŠS zvažuje další postup. Aktuálně na tomto webu běží nezávazná anketa o dalších krocích v JmŠS KPI (viz levý sloupec). Pokud by byl dodržen zvyk hrát KPI souběžně s 1. ligou, dohrávala by se o víkendu 13. a 14. června.

(12.3.2020) V souvislosti s vyhlášením stavu nouze Jihomoravský šachový svaz s okamžitou platností pozastavuje konání všech mistrovských soutěží družstev na území kraje.

Lokomotiva Brno ruší až do odvolání všechny šachové akce, tedy i základní turnaj (ten již dohrán nebude a k zápočtu na LOK ČR bude poslán s výsledky po odehraném 12. kole 3. března) a turnaj třetí sobota 21. března.

Pátý turnaj seriálu KP žactva v rapidšachu Memoriál Jana Krejčího, který měl proběhnout 4. dubna v Rajhradě, se ruší bez náhrady.

Co se týče nemistrovských soutěží, platí doporučení republikového šachového svazu: „Pokud jde o další akce a turnaje, tak rozhodnutí je na jejich organizátorech. Pokud chtějí soutěže odehrát, tak svaz upozorňuje, že nutným předpokladem je přísné dodržení všech předpisů stanovených vládou, ministerstvem zdravotnictví a relevantními hygienickými autoritami. Pořadatelé jednotlivých akcí by si měli být vědomi své, nikoliv svazové odpovědnosti. Apelujeme hlavně na dodržování hygienických nařízení a počtu účastníků pod stanovenou hranicí, která je v době tohoto rozhodnutí 30 účastníků.“

(10.3.2020) V souvislosti s dnešním rozhodnutím vlády zakázat všechny sportovní, kulturní, náboženské i umělecké akce s účastí nad 100 osob a uzavřít základní, střední a vysoké školy sdělujeme, že pokud toto rozhodnutí nebude zrušeno, nebudou se konat (resp. bude rozhodnuto o konání v pozdějším náhradním termínu) tyto šachové mistrovské březnové akce:

17.3. GPOA Open 2020 – přebor JmŠS v rapidu HD18 a HD20

21. 3. KP družstev mladších žáků Zastávka

28. – 29. 3. M-ČR dětí do 8 let Vyškov

Naopak mistrovské soutěže družstev dospělých a stejně tak malé turnaje typu Základního turnaje pořádaného Lokomotivou Brno pojedou podle plánu a rušeny nebudou (počet účastníků na jednom místě nepřevýší 100 osob).

8 komentářů u „Opatření v souvislosti s vyhlášením stavu nouze (průběžně aktualizováno)

  1. Vážený pane Otmare Řího,pan JLT má ve všem, co napsal pravdu,a já s ním jasně souhlasím! Dohrávání KPI šachisty bez roušek, rozhodčí bez roušek = hrubá nezodpovědnost funkcionářů VV JmŠS – no to je hrůza – takto hazardovat s lidskými životy + nahrávání na smeč Covidu 19 !!! Kašlání-kýchání-prskání no tak to je přímo odporné! To by se epidemiologové a hygienické úřady divily – a šachy by poprávu zakázaly hrát !
    U šachovnic sedí i senioři staří nad 65 let, a je jich hodně – ano ti jsou nejrozšířenější populací, která je nejohroženější vrstva lidí na viry,bakterie a trpí různými chronickými nemocemi – i oni by hráli stejně tak bez ochrany obličeje? Tak to už je vrchol všeho!
    Ano, pan Koronavirus bude s námi jak na podzim, tak i roky, bude lidi zabíjet dál!
    Některé pacienty ale dokáže pěkně mučit a potrápit!
    Šachisté proto za každou cenu musí být chráněni na zdraví a na životě !
    Proto navrhuji opatření nosit roušky ve všech hracích místnostech,hráči – rozhodčí – (diváci) !
    Prevence proti Covidu 19 nás všechny lidi chrání proti tomu našemu společnému nepříteli, kterým Koronavirus je ! Ano, hrajme šachy bez povinnosti 2 metrů od sebe, ale chraňme se navzájem od možné indikace všech druhů viróz ! To je náš společný cíl !
    Sám pracuji s mládeží Královské hry a prvně chráním jak ji tak i sebe. Žáci a studenti si mě váží a vždy se těší na další tréninky jak na šachovnici tak i na magnetickou tabuli, na ní řešíme diagramy, studujeme zahájení partií, komentujeme vybrané partie, které žáci odehráli v soutěžích družstev, atd. …
    Tak věřím, že zdravý rozum vyhraje jak u šachovnic tak i mimo šachovnice …
    Tak to už nechávám na každém šachovém hráči jak se sám rozhodne ve prospěch zdraví svém a zdraví nás všech …

    gcJf3

  2. Jelikož VRCHOL ŠSČR EXTRALIGA JE DEFINITIVNĚ ZRUŠENA → vrchol pyramidy všech soutěží , je logické a rozumné ZRUŠIT – UKONČIT VŠECHNY DALŠÍ SOUTĚŽE , a to to i od 1.LIGY AŽ PO okresní přebory 1. a 2.třídy !! …
    ODŮVODNĚNÍ = Z EXTRALIGY NIKDO NEMŮŽE SESTOUPIT – 5 kol se t.č. už NEDOHRAJE , tak ani z 1.ligy NIKDO DO EXTRALIGY NEMŮŽE POSTOUPIT !!! V počtu družstev v EL. NENI UŽ VOLNÉ ŽÁDNÉ MÍSTO!
    NEREGULÉRNOST V DALŠÍCH SOUTĚŽÍCH BY POKRAČOVALA AŽ DO OP1 – OP2 … !!!
    Tak , když už SKONČILA EXTRALIGA , PROTO REGULÉRNĚ MUSÍ SKONČIT v této době pro svět tak TOLIK SMRTÍCÍ KORONAVIROVÉ PANDÉMII – A HLAVNĚ I Z HYGIENICKÝCH DŮVODŮ VŠECHNY DALŠÍ SOUTĚŽE ŠSČR !!!
    Koncem letošního měsíce ZÁŘÍ nově rozlosujeme soutěže družstev , která si znovu opět zahrají nově nový ročník 2020-2021 …
    Jinak to potom šachy NEMÁ VŮBEC CENU HRÁT ! .

    JLT.

    • – První i druhá liga se dohrávat budou, to již rozhodl ŠSČR.
      – Vítězové obou skupin 1.ligy pochopitelně postupují do extraligy, která bude mít příští sezónu 14 družstev.
      – Z nedohraného KP není žádný postup do 2.ligy a to ani jako náhradník. Výjimkou jsou případy, kdy vedoucí celek již nemůže být teoreticky předstižen (netýká se JmK).
      – Pro dohrání posledních dvou kol KPI. by asi bylo dobré použít stejný model jako pro první a druhou ligu – bez sankcí za případné zápasové kontumace a neobsazené šachovnice.
      Poznámka:
      Covid-19 tu s námi bude i v září i v dalších letech a musíme se s ním naučit žít. Výše uvedený anonymní (nevím, kdo je JLT.) extrémistický komentář ničemu nepomáhá. Kdo hrát nechce, tak jej jistě nikdo nutit nebude, ale nemusí to kazit ostatním.
      Otmar Říha

  3. Přidal jsem anketu (levý sloupec) ohledně dohrání KPI.

    • Anketa je v tuto chvíli již zcela bezpředmětná. Pokud se bude KPI. dohrávat, tak se to musí stihnout do 28.6.2020. Varianty z ankety dohrát o prázdninách nebo na podzim jsou nyní absolutně out. Momentálně vede v anketě varianta ukončit KPI. bez dohrávky, ale to by znamenalo, že je Jihomoravský kraj letos bez postupů do 2.ligy! Viz https://www.chess.cz/prehled-soutezi-rizenych-stk-sscr-stav-k-15-5-2020/.
      Otmar Říha

    • Anketa je bezpředmětná už jen z její podstaty, kdy může hlasovat kdokoliv i ten, co nemá s KP1, případně s šachama, nic společného a může hlasovat kolikrát chce. Stačí hlasovat jen pokaždé z jiného zařízení.
      Pokud by chtěl někdo brát její výsledky přece jen vážně nebo alespoň v potaz, tak je nutné sečíst hlasy dohrát v červnu a dohrát kdykoliv a ty téměř v každém okamžiku převyšovaly volbu ukončit ihned, číli hlasující preferují dohrávku v červnu.

  4. Od dnešního dne platí zákaz pořádání akcí i už nad 30 lidí. To by se nemohla ani hrát dvě šachová utkání v jedné místnosti jak to mnohá družstva mají.

  5. Dobrý den,
    já vidím toto rozhodnutí jako risk se zdravím všech hráčů, umožňující nekontrolované šíření viru. Už vzhledem k průměrnému věku hráčů.
    Neznamená, že když je počet účastníků do 100 lidí a jsou momentálně všichni bez příznaků, že mezi nimi není jedinec u kterého se nemoc později neprojeví.
    S přáním mnoha dalších šachových turnajů.
    Ing. Tomáš Pospíšil, Lokomotiva Brno

Komentáře nejsou povoleny.