Pásci poprvé ve Veselé čajovně, vítězí IM Neklan Vyskočil

Po rekonstrukci hlavního sálu v Utopii se Bleskovky Zdeňka Páska měly od nového roku na toto místo vrátit. Z důvodu menší rentabilnosti ovšem přišel návrh majitele Utopie na posunutí začátku od 14.00. S tím jsme úplně nepočítali, a tak se na scéně objevil druhý návrh, a sice zkusit hrát tento turnaj ve spřátelené Veselé čajovně.

Začínalo by se v 11.00, což mohlo být pro hráče přijatelnější. Spustili jsme tedy s Břeťou Eichlerem dvě ankety, a sice o utopických kladech, záporech či návrzích na zlepšení a další anketu o přímé volbě mezi Utopií a Veselou čajovnou. Druhá anketa probíhala kombinovaně po mailech a na Facebooku od 17.12.2019 do 30.12.2019 a jejím výsledkem bylo nakonec zvolení Veselé čajovny v poměru 18 : 14. Z výsledků první ankety se do nové podoby Pásků začlenil nový vklad 80 Kč (návrhy byly od 0 – 150 Kč) a po vzoru některých námi pořádaných turnajů rovněž hlasování o tempu hry u prezence (2x 5 minut nebo 2x 3 minuty + 2 vteřiny / tah). Pro zvýšení vkladu z 50 Kč na 80 Kč bylo rovněž nutné vzít v úvahu to, že od 6/2018 do 6/2019 se účast pohybovala většinou mezi 5 – 10 hráči (nejvíce 2.2.2019 = 13 hráčů), což bylo opravdu málo. A protože všechny vklady jdou vždy zase do cen, zkoušíme vzhledem k anketním návrhům jakýsi kompromis.

Výsledky najdete tradičně na chess-results.

Dnešní den byl tedy jakousi znovuobnovenou premiérou Bleskovek Zdeňka Páska, a to nejen výše uvedenými novinkami, ale také novým hracím prostředím. Na první letošní turnaj se nakonec sešlo solidních 14 hráčů, přičemž hned čtyři z nich přijeli ze Znojma díky iniciativě Radka Skoumala, jinak agilního pořadatele mládežnických akcí na Znojemsku. Trochu překvapivě se dnes neobjevil účastnický rekordmam Karel Kredl. Ke Karlovi je třeba říci, že je to opravdový srdcař, který od začátku nové utopické éry (od 6/2015) chyběl v dosavadních 49 turnajích pouze 3x. Dnes to tedy bylo v jubilejním padesátém díle teprve počtvrté. Přišli ale zase staří známí, například David Holemář, Arnošt Zeman nebo Michal Šípek, takže snad nemusíme mít o turnaj do budoucna obavy. Celkově se od 6/2015 turnaje zúčastnilo již 179 hráčů, což je myslím velmi pěkné číslo. Osobně jsem byl příjemně překvapen tím, jak dobře se ve Veselé čajovně hraje a prostor pro účastníky je zde vzhledem k dnešnímu počtu možná až trojnásobný. Přítomen byl také majitel podniku, který nechal z Utopie donést potřebné soupravy, které jsou zde tímto určeny právě pro náš turnaj.

A nyní již k průběhu turnaje. Jeho vítězem jsem se stal já, když jsem ve 13 kolech povolil svým soupeřům jedinou remízu. Tu uhrál FM David Holemář, a to ještě díky oboustrannému překročení času, když jsem nestihl dát Davidovu holému králi mat. Druhý skončil právě FM David Holemář (10,5/13) a třetí pak dobře hrající jundrovský jezdec Michal Šípek, který měl lepší Sonnenborn proti čtvrtému Pavlu Kubátovi z Ořechova (oba 10/13). Pátý skončil první znojemský host Lukáš Mikulů (9/13) a posledním oceněným byl možná trochu překvapivě teprve 13-letý mládežnický talent z Durasu Jan Brož (8/13).

Zleva Michal Šípek, IM Neklan Vyskočil a FM David Holemář

Druhý letošní turnaj se uskuteční na témže místě první únorovou sobotu, tedy hned 1.2.2020 od 11.00. Věříme, že si dokážete na turnaj najít cestu a dobře se pobavit nejen hrou, ale i s přáteli.