Memoriál Josefa Švandy a Vladimíra Holíka

Druhá lednová sobota na GPOA Znojmo patří již po několik sezón tradičnímu Memoriálu Josefa Švandy a Vladimíra Holíka, který je hrán jako památka na dvě výjimečné osobnosti znojemského šachu.

Pan Josef Švanda byl silný ligový hráč a trenér mládeže, který vychoval celou plejádu úspěšných šachistů. Pan Vladimír Holík byl duší znojemského mládežnického šachu a „otec zakladatel“ našeho klubu a vděčíme mu za mnohé.

Na turnaj se sjelo celkem 62 hráček a hráčů, mimo velkého počtu místních k nám zavítali šachisté z Brna, Třebíče, Mikulova a z rakouského Hollabrunnu. Dalo by se tedy říci, s trochou nadsázky, že turnaj měl mezinárodní účast. Turnaj zahájil proslovem řídící soutěže Honza „Dočmen“ Dočekal a hráči se pustili do hry. V turnaji žáků se střetlo celkem 22 mládežníků včetně sourozenců Eratových z rakouského Hollabrunu a studenta z Tchaj – wanu, který je na naší škole na výměnném pobytu. Děti se snažily a až na obligátní nemožné tahy nemuseli rozhodčí řešit žádné spory. Po pátém kole vedl turnaj nadějný žák Filip Čtveráček, nicméně jej nakonec zkušenější Tomáš Frk přehrál a stal se tak se šesti body vítězem turnaje, který byl hrán zároveň jako druhé kolo Grand Prix mládeže okresu Znojmo. Filip získal stříbro a bronz vybojoval zahraniční účastník Ivan Erat.

Pořadatelé ocenili všechny děti drobnými věcnými cenami.V turnaji dospělých se utkalo 40 hráčů včetně tří dam. I open probíhal hladce a byl spíše setkáním dobrých přátel nad šachovnicí než nelítostným bojem. V openu zvítězil bez ztráty kytičky Zdeněk Molík, stříbro vybojoval odchovanec našeho klubu Jakub Holík, který nyní hraje v barvách TJ Hodonice. Třetí příčku obsadil Jirka Dostál z Galerie Závodný Mikulov, který se zároveň stal nejlepším seniorem. Nejlepší ženou se stala Lydka Hemalová (GPOA Znojmo) a nejlepším dorostencem Jakub Molík (GPOA Znojmo), který měl hrát původně v žákovském turnaji, ale nakonec, ač 23. nasazený porazil ratingově silnější soupeře a s pěti body skončil na pěkném pátém místě! Za povšimnutí stojí i solidní výkon dobšického Milana Březovského, kterému je zřejmě bohyně Caissa příznivě nakloněna, neboť Milan slušně boduje i v okresním přeboru.

Co dodat závěrem? Nezbývá než poděkovat všem hráčům za účast.Sluší se poděkovat také Vinařství rodiny Adámkových za ceny do turnaje. Věříme, že si všichni klání užili a že se příště sejdeme v minimálně takovém počtu jako letos!

Příspěvek byl publikován v rubrice Turnaje a jeho autorem je Radek Skoumal. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.