Ligy družstev mládeže: Duras mezi elitu

Sobota 18. ledna byla vyhrazena ligovým soutěžím mládežnických družstev. V nejvyšší soutěži máme zastoupení pouze jedním týmem – a to Durasu. Toho čekal boj o postup do finále a nutno říci, že šlo o boj zdařilý. Vedoucí družstva Radek Strnad píše:

„V prvním kole jsme se utkali se suverénem a nejpravděpodobnějším adeptem na titul BŠŠ Frýdek-Místek A. Dohodli jsme se, že tento zápas, kde máme jen velmi malé šance na úspěch, vypustíme a necháme hrát náhradníky, kteří měli možnost si soutěž „osahat“ na té nejvyšší možné úrovni a sbírat zkušenosti do budoucna. Také jsme dostali „kanára“, prohra 0-6.

Po pravé straně tým Durasu

Do druhého utkání proti Interchess Frýdek-Místek jsme již nastoupili v plné síle a především odpočatí, včetně hráčů, které trápila rýmečka a tak.  Samotného mne překvapilo, jak důležité je nastoupit k utkání odpočatý a v pohodě. Na hráčích Interchess bylo brzy vidět, jak pomalu, ale jistě dochází síly (měli za sebou dopolední dlouhé a náročné utkání s ŠK Staré Město, které vyhráli 4-2. Docela brzy zasmečoval Míša Kureš na páté desce, který si zahrál asi sicilku s opačnými rošádami, tedy velmi útočná a kombinační hra, kde se Míša cítí, jako ryba ve vodě. Tedy asi po 1,5 hodině hry 1-0 pro Duras. Na ostatních šachovnicích malá aktivita na straně našich hráčů, ale dá se říct vyrovnáno. Po cca dvou hodinách hry bylo ale jasně vidět, jak soupeřům dochází síly. Na 2 až 6 šachovnici se začali pomalu dostávat do podstatně horšího času a bylo vidět, jak jim také začíná scházet přehled o pozicích na šachovnicích. Toho využil Peťa Glozar na 2 desce, který dokázal získat rozhodující materiál a přidal druhý bod. Chvíli na to vítězí v kombinačně náročné pozici Matěj Tajovský na 6 desce, kdy soupeř ve své časovce úplně ztratil přehled o dění na šachovnici. Takže 3-0. Jasně na výhru stojí také Filip na 4 desce, kdy je jen otázkou času, kdy soupeř vzdá prohranou koncovku a také Olga, která má na 3 desce 4p+V+J proti 2p+V+J. Olga však v oboustranné časovce špatně zmáčkla hodiny a bohužel prohrává na čas. Chvíli na to ale boduje Filip, takže 4-1 pro DURAS. Na první šachovnici v náročné partii, kdy téměř od začátku tahá David za kratší konec provazu a bojuje o remízu, David po precisně vedené koncovce ze strany jeho soupeře prohrává. Takže konečných 4-2 pro DURAS a mohlo být 5-1. Takže se nám to povedlo již v první extraligové sezoně – postup do finále „A“. Na outsidera této skupiny docela dobrý výsledek… „

Na prvních dvou šachovnicích David Barák a Michael Kureš

V I. lize skupině C bylo na programu krajské derby mezi Kuřimí a Lokomotivou. Zástupcům krajského města nepomohl ani oblíbený trik Českých drah, které Kuřimákům zrušily vlak bez náhrady, a v napínavém zápase venkovanům podlehli. Čtenářům nabízíme pohled obou stran, a to jak Kuřimi, tak i Lokomotivy Brno. Oba celky do konce soutěže čeká pohodlný život ve středu tabulky.

Ve skupině D Vacenovice nejdříve podlehly favorizovanému Prostějovu 2 : 4. Když ale v odpoledním důležitém utkání nedokázaly porazit slabý Grygov a prohrály i s ním 2,5 : 3,5, vypadá to na sestup ze soutěže… Baděje však umítá poslední a soutěž má ještě čtyři kola.

Všechny soutěže si můžete prohlédnout i na stránkách chess-results.