Brněnský Přebor škol zaznamenal rekordní účast 30 družstev

Rekordních třicet týmů se zúčastnilo v úterý 19. listopadu v brněnských Lužánkách městského kola Přeboru škol v šachu. Na to, že účast B týmů není z kapacitních důvodů povolena (o rekonstrukci domu dětí a mládeže se stále jenom spíše mluví, než dělá, a tak tradiční malý sál, který předtím byl také pro tuto soutěž využíván, je kvůli havarijnímu stavu nepřístupný a vše se musí odehrávat v hlavním sále, jehož kapacita se pomalu blíží k maximální hranici), je to docela hezký důkaz toho, jak se práce s mládeží v městě Brně pomalu rozšiřuje. Drtivá většina týmů měla ve svých řadách žáky, kteří jsou trenérsky vedeni šachovými oddíly (neregistrovaných bylo skutečně pomálu), což se samozřejmě příznivě projevuje jak na úrovni hry, tak na organizaci celé soutěže – doprovázející učitelé sice často neví, jak to v šachu chodí, ale děti, zkušené z účasti na turnajích, si organizaci družstva a usazení zajistí samy – v celé soutěži byla jen jedna jediná kontumace pro špatné usazení hráčů a nepřípustné tahy se sice vyskytovaly, ale v míře malé, a nikde se kvůli „nemožňákům“ neprohrála partie (alespoň pokud vím). Zvládnout organizaci turnaje v naplněném sále tak, aby ne-

došlo k prostojům a soutěž byla ukončen v předpokládaném čase 12.30 hodin není jednoduché, ale s  neocenitelnou pomocí organizační pracovnice Centra volného času Jitky Kalové,rozhodčích Marie

Tancerové a Jitky Vavřínkové se to zvládnout dalo. Výplatu pořadatelů a úhradu hrací místnosti

zajistila Městská rada Asociace školních sportovních klubů, zastoupená na soutěži profesorem Zdeňkem Jadvidžákem.

Turnaje se jako doprovod účastní i mnoho trenérů a vedoucích kroužků. O paní Vavřínkové a Tancerové již tady řeč byla, na turnaji jsme viděli i třeba mezinárodního mistra Jaroslava Bureše a zde na snímku fotograf zachytil doyena brněnských trenérů Dosiho Točeva.

V úvodu článku jsme již zmínili rekordní účast týmů. To však neplatí v kategorii středních škol. Sedm zúčastněných škol je v této kategorii na město Brno přece jen málo – pamatujeme účast i dvanáct či třináct družstev v této kategorii.

Letos jako již tradičně zvítězilo Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše (na snímku nahoře vidíte vpravo čtvrtou desku Olgu Dvořákovou). To po loňském výpadku, kde nedostalo ani mezi medailisty bylo výrazně doplněno přísunem mladé krve z nižšího stupně gymnázia a byl to opět tým k nepřekonání – Jaroška nejen všechna utkání vyhrála, ale nikdo z týmu (David Barák, Šimon Volák, Radek Zabloudil, Olga Dvořáková a Mikhail Ivanov) v celé soutěži nezakusil ani jednou hořkost porážky. Skutečně obdivuhodný výkon!

Druhým postupujícím týmem je Biskupské gymnázium – zcela vlevo vidíte lídra družstva Davida Němce. Dnes již neaktivní hráči na třetí a čtvrté desce Vojta Jurásek a Michal Žitný dokazují, že šachy nezapomněli a hrají stále výborně.

I v kategorii II. stupně ZŠ a nižších ročníků osmiletých gymnázií zvítězilo s naprostou převahou Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše (zcela vpravo vidíte první desku Filipa Nezvala a druhou šachovnici Petra Glozara. Do krajského kola je doprovodí druhý tým v pořadí Základní škola

Sirotkova (na snímku lídr Matěj Tajovský a vedle něj Tadeáš Hladký, který tým posílil letošním přestupem ze ZŠ Svážná), která tak opět vyvrátila rozšířený názor, že nejchytřejší a nejtalentovanější děti chodí na gymnázium a základní školy ve vědomostních a „přemýšlecích“ soutěžích nemají vůči gymnáziím žádnou šanci.

Je to k neuvěření, ale i v kategorii I. stupně patří okres Brno-venkov k „dodavatelům“ úspěšných žáků do Brna-město. Příkladem tohoto jevu je vítězný tým v kategorii I. stupně ZŠ Úvoz, kde na prvních dvou šachovnicích hrály sympatické sestra Kubátovy z Kuřimi. Běta Kubátová dokonce zaznamenala absolutní zisk šesti bodů ze šesti partií. Druhým postupujícím je ZŠ Svážná, těžící především z dětí Jezdců Jundrov.

Z turnaje byla zpracována výsledková listina, podrobné výsledky najdete jako vždy na stránkách chess-results. Závěrem ještě připojujeme několik fotografií.