I. liga mládeže: naše týmy začaly porážkami

Porážkami vstoupily týmy našeho kraje do ligových soutěží mládeže. V Extralize (též na stránkách chess-results) máme jediného zástupce, a to Duras Brno. Ten soutěž zahájil porážkou 2 : 4, kterou utrpěl od favorita soutěže Polabin A. Duras si pak sice zchladil žáhu na Polabinách B (vítězství 4,5 : 1,5) a Jičínu (výhra 3,5 : 2,5), závěrečná prohra 2,5 : 3,5 s Vlašimí dává tušit, že se zde nedá čekat ani boj o medaile, ani boj o záchranu, ale spíše setrvání v poklidném středu tabulky. Plných 100% na poslední desce drží Matěj Tajovský a 90% na předposlední desce má Michael Kureš.

V První lize C naše celky Lokomotiva Brno a Kuřim nepatří k favoritům, leč oba týmy již extraligu hrály, a tak se nabízela myšlenka, zda se o návrat do nejvyšší soutěže přece jen nepokusit. Toto zbožné přání narazilo na studenou sprchu, kterou Lipky Hradec Králové uštědřily oběma týmům. Kuřim si cestu k postupu pak asi už definitivně zavřela remízou s Rychnovem 3 : 3, zatímco Lokomotiva dokázala v bezproblémovém utkání Rychnov porazit rozdílem 4 : 2. Šlo opravdu o bezproblémové utkání: zástupci našeho krajského města nejdříve vyhráli na posledních dvou šachovnicích, načež to soupeři zabalili. Na prvních čtyřech deskách nepochopitelně ponabízeli remízu (mimochodem bez vědomí svého vedoucího, ředitele rychnovského gymnázia Petra Kačírka) a utkání skončilo již po dvou hodinách hry. Tyto víkendové boje se odehrávaly v Lanškrouně a náš fotograf nejenom zachytil vedoucí a doprovod kuřimské výpravy Jana Číhala a Kateřinu Tajovskou…

…ale také kuřimské reprezentanty Alici Habinovou (3 body ze 4), Šimona Tajovského (1,5 ze 2)…

…Tomáše Kříže (2,5 ze 4), Lukáše Petříčka (vynikajících 3,5 ze 4) a Václava Šetinu (2 ze 4), jakož

i Davida Němce na první šachovnici, který však bohužel hrál jen první den a docílil ze dvou partií půl-

druhého bodu.Zato Lokomotiva Brno hrála po oba dva dny v nezměněné nejsilnější základní sestavě.

Zde na prvních dvou deskách vidíme Jana Dvořáčka a Šimona Voláka (oba dosáhli 2,5 bodu ze 4),

Annu Vavřínkovu (2,5 ze 4) a Martina Vaculíka (2 ze 4) a na posledních dvou šachovnicích ligového

nováčka Františka Lukáše a ostříleného Michaela Ulčáka (oba uhráli ze čtyř partií tři body).

Ve skupině D má náš kraj zastoupení celkem Vacenovic, které podle nasazení jsou nejslabším celkem soutěže a každý by nad nimi zlomil hůl. Jenže – tento odepisovaný celek dokázal porazit Frýdek-Místek D 3,5 : 2,5 a s frýdeckomísteckým céčkem prohrát pouze nejtěsnějším poměrem. Zdá se tedy, že pokud forma a odhodlání vydrží, mohl by se boj o záchranu podařit.

Další fotografie a postřehy nabídnout nemůžeme, protože nám žádné nebyly zaslány. I webové stránky Durasu, Kuřimi a Vacenovic o soutěži mlčí a tváří se, jako by snad ani neexistovala, ačkoli se hrálo již před deseti dny. Holt ne všude mají tak obětavého a pracovitého trenéra jako je v  Lokomotivě Brno Milan Šnorek, který dal zprávu o soutěži na web už v úterý 8. října…

1 komentář u „I. liga mládeže: naše týmy začaly porážkami

  1. Není úplně pravda, že pro Kuřim soutěž neexistuje, v záložce Mládež je článek už od 7.10. Ale uznávám, že velmi stručný.

Komentáře nejsou povoleny.