V Brně skončil Veletržní turnaj

Dnes v řečkovické sokolovně skončil Veletržní turnaj. Historik Jan Kalendovský by podotkl, že se jedná o poslední brněnský turnaj hrající se po celý týden a mající za sebou docela slušných 44 ročníků (pravda, ne každý ročník se ovšem hrál jako turnaj ve vážných partiích), Pořadatelé z Lokomotivy Brno si vybrali sokolovnu v Řečkovicích jako náhradu za prostory za SOU spojů v Komíně, které letos zaznamenaly prázdninovou rekonstrukci – a dobře udělali. Bylo to sice náročnější v tom, že parta organizátorů musela sál pokrýt koberci a nanosit stoly a židle (a totéž pak po turnaji opět uklidit), ale sokolovna poskytovala i bez klimatizace v srpnových vedrech stinný chládek (naši předkové nebyli hloupí a věděli, jak se má stavět) a příjemné prostředí ke hře, jak dokazují i následující fotografie.

Příjemným bonusem byla perfektní spolupráce s vedením místní sokolovny – vedení jednoty se přišlo na turnaj několikrát podívat, starosta pomáhal při přípravě sálu i jeho úklidu a neustále se ptal, jestli není ještě něco potřeba a zda vše funguje, tak má. Není asi náhodou, že v nadcházející sezóně zde v horních prostorách najdou azyl šachisté brněnského Durasu…

Počet účastníků zůstal na stejné úrovni jako loni. V A turnaji došlo sice k poklesu, ale to bylo vyváženo zase tím, že se podařilo zprovoznit B turnaj, který se loni pro malý počet zájemců nekonal. Punc mezinárodního turnaje akci dodal jediný zahraniční účastník, a to Michal Nisztuk z Polska (tady na snímku ho vidíme ve žlutém tričku).

Potěšila i účast mládeže z Lokomotivy a Durasu Brno a z Kuřimi. Ostatní mládežnické kluby obsadily soutěž jen jednotlivcem anebo vůbec, což je vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o oficiální mistrovství kraje v kategorii nejen mužů a žen, ale dorostenců a juniorů, velkým nedostatkem. Jak si v takových klubech představují práci s mládeží, když neobsadí ani prestižní krajskou mistrovskou soutěž?

Být mládežníkem (anebo dívkou) je velmi výhodné – vzhledem ke kumulaci cen někteří brali docela pěkný peníz. Ohledně vyhodnocování se pořadatelé pojistili tím, že vznesli oficiální dotaz ke krajské STK a dostalo se jim následující odpovědi:

Co se týče souběhu cen, propozice Veletržního turnaje jasně říkají, že: Cenový fond se kumuluje, souběh více cen je možný. Pokud se tedy dorostenec nebo dorostenka (nar. 2002 a ml.) umístí současně na 1. – 3. místě v kategorii juniorů (nar. 2000 a ml.), mohou mu nebo jí být vyplaceny ceny v obou kategoriích.


Co se týče postupu do vyšší soutěže, článek 4.2.1.2 Soutěžního řádu říká pouze tolik, že právo účasti v polofinále MČR v kategoriích H20 a H18 mají krajští přeborníci v kategoriích H20 a H18. Obdobně článek 4.2.1.3 říká, že právo účasti na MČR v kategorii D20 mají krajské přebornice v kategorii D20 a právo účasti v kategorii D18 mají krajské přebornice v kategorii D18. Protože hráči nižších věkových kategorií se mohou účastnit soutěží vyšších věkových kategorií, přikláním se k názoru, že v případě, že je dorostenec (dorostenka) vyhlášena(a) krajským přeborníkem v kategorii juniorů, může si vybrat, které kategorie vyšší soutěže se chce účastnit. Krajské přeborníky kategorií DH 18 a 20 hlásí ŠSČR odpovědný člen VV JmŠS Jan Gorčák.“

A teď již pojďme k vyhodnocení vítězů. Zavilé moravské nacionalisty může pěkně štvát, že brněnský turnaj vyhrál Pražák – Petr Pokorný z Unichessu i když pozor: Brno mu tak docela neznámé není, má tady poblíž chalupu). Jeho vítězství je plně zasloužené, i když velice těsné. Jeho hlavní konkurent Neklan Vyskočil z brněnského Durasu totiž odstartoval špatně – v prvním kole „pouze“ remizoval s Vladanem Hrdličkou, což se odrazilo na losu, který Neklanovi přiřazoval slabší soupeře – a to se pochopitelně negativně odrazilo na Buchholzu. Přesto Neklan zvládl se ještě vyšplhat na třetí místo. Stříbrnou medaili pak vybojoval ve skvělé formě hrající a neustále se lepšící David Němec z Kuřimi. Pravou senzací je pak čtvrté místo Radka Wunsche z Lokomotivy Brno, jenž se sem probojoval až z dvaadvacátého místa nasazení, a na pátém místě skončil solidně hrající vyškovský Jiří Jireš. Zde vidíme nejlepší pětici v pořadí zleva doprava ve složení Němec – Pokorný – Vyskočil – Wunsch – Jireš.

A přidáme i foto krajských přeborníků v kategorii mužů. Zde jako zástupce Prahy nemohl Petr Pokorný figurovat, takže krajská trojice nejlepších je zleva doprava Neklan Vyskočil, David Němec a Radek Wunsch

Nejlepší ženou turnaje se stala Eliška Vavřínková, tak však domovskou příslušností patří do Dolního Benešova v Moravskoslezském kraji, takže nejlepší jihomoravskou ženou, juniorkou i dorostenkou byla vyhlášena Alice Habinová z Kuřimi.

Fotograf zachytil i nejlepší juniory a dorostence (na snímku vidíme kuřimské Tomáše Kříže, Davida Němce a reprezentanta Durasu Petra Glozara).

Nejlepší senior Alexandr Marša z domácí Lokomotivy prokázal nejen své hráčské kvality za šachovnicí, ale přes svůj věk dokázal přiložit i ruku k dílu při závěrečném úklidu.

Doprovodný B turnaj se stal kořistí domácího Vůladimíra Kosiny, jenž zde zvítězil absolutním ziskem devíti bodů z devíti možných

Na druhém místě se umístil Petr Šauman z TJ Vítkov a na třetím Ondřej Lukáš z domácí Lokomotivy Brno. Následující snímek zachycuje pětici nejlepších.

Z A turnaje byl pořizován turnajový bulletin – najdete jej na webovkách Lokomotivy Brno. Nechybí zde ani článek pana Kalendovského a na bočních lištách odkazy na výsledky obou turnajů na chess-results.

Pořadatelé děkují všem hráčů za velice dobrý přístup ke hře (v turnaji nebyl žádný protest a námitkové komise neměla vůbec žádnou práci) a slibují, že se o pořadatelství této soutěž budou u Jihomoravského šachového svazu ucházet i v příštím roce.